Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg er med egne ord både 'dybt berørt' og 'oprørt' over dagens nye oplysninger i den såkaldte Tibet-sag.
Tidligere og nuværende politifolk er stået frem og har fortalt, at politiet har haft en årelang praksis med at skærme for demonstranter ved kinesiske statsbesøg.
Det var ikke kun ved besøg i 2012 og 2013.
- Jeg har det meget dårligt med det. Det er rigtig, rigtig alvorligt, og derfor er det også umådelig vigtigt, at denne her sag bliver undersøgt helt til bunds, siger rigspolitichefen til DR Nyheder.
- Det fås faktisk ikke alvorligere.
I et land som Danmark er det 'ekstremt vigtigt', at folk får lov til at ytre sig og forsamles, siger han.
'Fuldstændig horribel praksis'
Tibetkommissionen er blevet genåbnet af justitsminister Søren Pape Poulsen og skal nu udvides til også at undersøge, hvordan politiet har håndteret statsbesøg helt tilbage til 1995. Og det er Jens Henrik Højbjerg glad for.
- Jeg synes, det er rigtig godt og rigtig vigtigt. Alle oplysninger skal frem, og det er rigtig vigtigt, at man også går tilbage i tiden.
- (...) Der er gået meget lang tid, hvor man har haft en meget, meget alvorlig og forkert praksis, siger han.
Rigspolitichefen tilføjer, at politiets praksis ved statsbesøgene gennem årene, har været 'fuldstændig horribel'.
Sagen kort
- •
Tibetsagen handler om, hvordan dansk politi taklede, at borgere ville demonstrere mod Kinas Tibetpolitik ved kinesiske statsbesøg i 2012 og 2013.
- •
Demonstranter blev skærmet af under den kinesiske præsident Hu Jintaos besøg i København 15. juni 2012.
- •
I efteråret 2015 nedsatte justitsminister Søren Pind (V) en undersøgelseskommission.
- •
Kommissionens konklusion i december 2017 var, at demonstranter blev hindret i at ytre sig i 2012 og ved et andet officielt kinesisk besøg i 2013.
- •
7. juni besluttede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) at genåbne Tibetkommissionen.
- •
I dag fortæller tidligere politifolk, at der har været samme praksis med at flytte demonstranter ved kinesiske besøg i både 1995 og 2002.
- •
Justitsminister Søren Pape Poulsen udvider nu Tibetkommissionen, så besøg tilbage i 1990'erne også skal undersøges.
Rigspolitichefen fortæller, at hele kulturen i politiet nu skal granskes for at undgå, at demonstranter igen bliver forhindret i at ytre sig, som Grundloven ellers giver dem ret til.
- Vi kommer til i politiet i den kommende tid at arbejde med vores kultur og vores værdier, for det her duer simpelthen ikke.
Hvis det er en praksis, som går tilbage i tiden, må det være en mere systematisk praksis. Hvordan kan det ske?
- Det er et svært spørgsmål at besvare. Der har i hvert fald været nogle vrangforestillinger af, hvordan man skulle løse opgaverne og skabe den rigtige balance. Det er svært at sige, hvordan det kunne ske. Vi kommer i hvert fald til at kigge indad og på, om der har været nogle knæk i ledelseskæden, siger Jens Henrik Højbjerg.
Tilliden til os skal genoprettes
Du er jo chef for politiet. Burde du ikke have stoppet det?
- Jo, alt der sker i dansk politi er jo mit ansvar, og derfor er det rigtig vigtigt, vi sørger for, det aldrig kommer til at ske igen. Så må kommissionen undersøge, hvordan tingene har været også i et historisk lys.
Hvis politiet ikke engang kan overholde Grundloven, hvordan skal almindelige borgere så?
- Det er også meget alvorligt. Vi lever i politiet af, at folk har tillid til os. Der forestår et meget stort genopretningsarbejde i forhold til at skabe fuld tillid til os. Politiet skal være de fremmeste til at værne om de danske værdier, så borgerne kan få tillid til, at vi kan løse alle former for opgaver, siger Jens Henrik Højbjerg.
Den første Tibetkommission konkluderede, at to menige medarbejdere selv havde taget initiativ til at fjerne de her Tibetflag fra demonstranterne. Nu tyder det på noget andet, så ligger ansvaret hos politiets ledelse?
- Det kommer kommissionen til at kigge på, og det bliver kommissionens opgave at se på det. Vores opgave bliver at forsyne kommissionen med alle tilgængelige oplysninger, så man har det mest fuldstændige grundlag at tage stilling til.
Tidslinje - Tibetsagen
- •
* Efter den kinesiske præsident Hu Jintaos besøg i København 15. juni 2012 fortalte demonstranter, at politiets gruppevogne havde skærmet dem af. På gaden vristede betjente desuden flag ud af hænderne på flere personer.
- •
* I efteråret 2015 nedsatte justitsminister Søren Pind (V) en undersøgelseskommission, som fik til opgave at afdække, hvordan politiet fik idéen til indgrebene mod demonstranterne.
- •
* Tibetkommissionen startede sine afhøringer i november 2016 og afhørte cirka 70 personer fra blandt andet PET, politiet, Udenrigsministeriet og hoffet.
- •
* I december 2017 konkluderede kommissionen, at politiet havde afgivet klart ulovlige ordrer. Folk blev hindret i at ytre sig og forsamle sig under Hu Jintaos besøg i 2012 og under et andet officielt kinesisk besøg i 2013.
- •
* Politiet havde fået inspirationen fra en "særlig stemning", som var blevet skabt af Udenrigsministeriet og PET, fastslog kommissionen.
- •
* Siden er det kommet frem, at kommissionen hverken havde adgang til politichefers e-mailkonti samt ministres og embedsmænds.
- •
* Onsdag 18. april fik otte personer tilkendt erstatning på hver 20.000 kroner. Deres grundlæggende demokratiske rettigheder blev krænket, da betjente hindrede borgerne i at protestere ved at vifte med flag.
- •
* Onsdag 25. april kom det frem, at Københavns Politi vurderer, at yderligere op mod 200 personer kan ventes at søge erstatning.
- •
* Torsdag 7. juni meddelte Rigspolitiet, at man pludseligt havde fundet ældre mailarkiver, som vedrører relevante medarbejdere med forbindelse til Tibetsagen - og som Tibetkommissionen ikke i første omgang fik udleveret.
- •
* Samme dag stod det klart, at et flertal i Folketinget kræver en ny undersøgelse. Justitsminister, Søren Pape Poulsen (K) meddeler, at en ny kommission nedsættes.
- •
* Torsdag 14. juni står tidligere politichefer frem i DR og Berlingske og fortæller, at de ved kinesiske besøg i både 1995 og 2002 har flyttet på demonstranter, så de var så lidt synlige som mulige.
- •
* Samme dag meddeler Justitsministeriet, at man onsdag er blevet oplyst om en taktisk befaling fra Københavns Politi i forbindelse med besøget af den kinesiske udenrigsminister i oktober 2011.
- •
I befalingen advarede PET om ikke at offentliggøre besøg for tidligt, så demonstranter ikke kunne nå at samle sig.
- •
* De nye afsløringer får justitsministeren til at udvide den nye Tibetkommission, så den nu vil omhandle besøg helt tilbage til 1995. /Ritzau/