Det er en kæmpe skandale, at der i dag er kommet nye oplysninger, der hævder, at de danske myndigheder flere gange har forhindret fredelige demonstranter i at blive set og vise deres utilfredshed med tortur og forfølgelse i Kina under statsbesøg.
Til gengæld er det glædeligt, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har meddelt, at alle officielle kinesiske besøg siden 1995 skal kulegraves.
Det mener Anders Højmark, der er formand for Støttekomiteen for Tibet, efter at flere tidligere højtstående politifolk i dag fortæller til P1 Orientering, at der ved flere kinesiske statsbesøg er blev givet ordre om, at demonstranter ikke måtte blive set.
- Det, der er kommet frem i dag, rokker ved hele det grundlag Tibet-kommissionen har konkluderet på baggrund af, siger han og fortsætter:
- Det peger på, at det har været helt normal praksis, og at der har været en generel viden hos den øverste ledelse i Københavns Politi, at det var sådan, man gjorde.
Der er to mellemledere i Københavns Politi - Henrik Orye og Claus Hjelm Olsen - der blev udpeget til at stå bag den ulovlige ordre om at tage flagene fra Tibet-demonstranterne i 2012. Hvad tænker om den konklusion i dag?
- De nye oplysninger fratager de to betjente en stor del af det ansvar, og det viser, at de er blevet gjort til syndebukke. Det tyder også på nu, at der muligvis har været en bevidsthed hos nogle højtstående embedsmænd i Udenrigsministeriet om, at det er sådan politiet gjorde, siger Anders Højmark.
Der skal ryddes op
I en pressemeddelelse i forbindelse med, at Søren Pape Poulsen har udvidet Tibet-kommissionen lyder det, at Tibet-sagen var en skandale, som det viser sig, kan stikke endnu dybere.
- Myndighederne skal kort sagt sikre, at det her aldrig sker igen, siger justitsministeren.
Anders Højmark fra støttekomitéen for Tibet glæder sig over, at ministeren nu har besluttet, at alle officielle kinesiske besøg siden 1995 skal kulegraves.
Han mener, at der er en central problemstilling, som skal undersøges.
- Det mest interessante er, om der har været nogle ministre, som har været involveret i den praksis, der har været hos Københavns Politi. Det kan man få en mistanke om, når man ser, hvad højtstående ministre har sagt forud for kinesiske statsbesøg, siger Anders Højmark.
Med det vi ved fra Tibetkommissionen, hvor stor tiltro har du til, at sandheden nu kommer frem?
- Hvis de får adgang til noget helt nyt materiale fra de forskellige instanser inklusiv statsministeriet og udenrigsministeriet, så har jeg stadig en tiltro til, at det fulde billede kommer frem.