Tidligere efterforskningsleder: Nu skal forklaring om ubåds ballasttank tjekkes

Bjærgning af ubåden Nautilus begyndte her til formiddag. Vigtig del af efterforskningen, siger Kurt Kragh.

Bjærgningen af ubåden "UC3 Nautilus" er påbegyndt klokken ti lørdag formiddag med assistance fra blandt andet Marinehjemmeværnet. Efter bjergningen skal ubåden bringes ind til havnen i København og undersøges af en kriminaltekniker. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Når Københavns Politi har valgt at sigte ubådsejer Peter Madsen for drab på en kvindelig svensk journalist, så ligger der mere til grund, end blot det, at hun savnes.

Det vurderer Kurt Kragh, tidligere kriminalkommissær og efterforskningsleder ved Rejseholdet.

- Retten arbejder jo ud fra retsplejelovens bestemmelser, og her taler man om en begrundet mistanke. Så jeg er helt overbevist om, at politiet er i besiddelse af noget materiale, som gør, at de har en begrundet mistanke – ellers ville de ikke skride så drastisk til værks som at anholde ham og sigte ham for drab, forklarer han.

Sigtelsen mod Peter Madsen er netop blevet læst op i Københavns Byret, hvor den sigtede ubådsejer var til stede.

Selv nægter han sig skyldig i sigtelsen, men har forklaret, at han "meget gerne" vil afgive forklaring om sagen i retten, skriver Ritzau.

Ubåd hæves

Ubåden UC3 Nautilus er en af verdens største amatørbyggede ubåde. (Foto: © Simone Cecilie Møller, DR Grafik)

Et centralt element i politiets efterforskning handler naturligvis om selve ubåden. Særligt i forhold til at få afklaret, om den forklaring, som Peter Madsen selv kom med umiddelbart efter at være kommet i land i går, faktisk også passer, forklarer Kurt Kragh.

Her forklarede Peter Madsen, at der var problemer med ubådens ballasttank, og at ubåden sank, efter han havde forsøgte at reparere den.

Derudover er det også vigtigt for politiet at få undersøgt, hvad der eventuelt gemmer sig i skroget. Og her haster det ikke, mener Kurt Kragh.

- Den er åbenbart blevet fyldt med vand, så hvis der er sket skade på eventuelle spor, så er det sket. Derfor er der ingen grund til at forcere det, man kan ligeså godt bruge den tid, der skal til, for at hæve den og få den ind, så man kan gennemgå den som et muligt gerningssted, forklarer han.

Dét arbejde begyndte klokken 10, oplyser Københavns Politi på Twitter.

Det er fortsat uklart, hvornår bjærgningen er overstået, og politiet kan komme ind og undersøge ubåden.

Anders fik øjenkontakt med forsvundet journalist

Ifølge Kurt Kragh er politiet sandsynligvis begyndt at indsamle spor allerede ved anmeldelsen. Ellers risikerer vigtige spor nemlig at forsvinde.

- Det er utroligt vigtigt, at man i den indledende fase går meget op i det, som vi kalder de uopsættelige skridt, at man får dem på plads først, forklarer han.

Det kan for eksempel være at få fundet frem til vidner, der kan være med til at få hændelsesforløbet på plads.

Én af dem, som så ubåden i vandet, er Anders Valsted. Sammen med tre venner var han torsdag på vej ud af Københavns Havn på en aftensejlads, da de passerede ubåden.

Anders Valsted fik taget dette billede af ubåden omkring klokken 19.30 torsdag aften. I tårnet ses den kvindelige svenske journalist og Peter Madsen. (Foto: © Anders Valsted, DR)

- Klokken var 19.28 for at være helt præcis, forklarer han.

- Vi passerede den og sagtnede farten, fordi det var interessant at støde på en ubåd i Københavns Havn. Så vi kigger lidt på ubåden og får øjenkontakt med de to, som står i tårnet. En mand og en kvinde. Og så sejler vi videre.

Foruden at få øjenkontakt med de to, fik Anders Valsted også taget et billede af ubåden. Da han og de øvrige om bord på båden vendte tilbage en halv times tid senere, var ubåden der ikke længere.

Overvågningskameraer ved restaurant

Politiet skal også i gang med en række afhøringer og have undersøgt, om der findes overvågningsbilleder, der kan være med til at få klarlagt, hvad der er sket, forklarer Kurt Kragh.

Det skal blandt andet være med til at slå fast, hvornår den svenske journalist sidst er set i live. Her kan teleoplysninger fra kvindens telefon - og Peter Madsens - også være brugbare.

Peter Madsen har selv forklaret, at han satte kvinden i land på Refshaleøen nær Restaurant Halvandet omkring klokken 22.30 torsdag aften. Restauranten har videoovervågning på hele dens område, og man har allerede udleveret det til politiet, fortæller restaurantens ejer til Ekstra Bladet.

Selv husker han ikke at have set ubåden eller den svenske journalist.

En vigtig del af efterforskningen er også at få sikret alle de nødvendige tekniske spor som DNA.

- Det er så det næste, altså at få sikret alt det, som kan indeholde spor. Hvad havde han på af tøj, da han blev taget op af vandet, forklarer Kurt Kragh.

Peter Madsen har da også været til undersøgelse på Retsmedicinsk Institut i København. Det skriver Ekstra Bladet, der også har billeder af ubådsejeren, da han føres væk derfra af politiet.

Da Peter Madsen fik læst sin sigtelse højt i Københavns Byret, var han da heller ikke længere iført eget tøj. I stedet bar han blå joggingbukser samt en blå t-shirt med teksten "Københavns Fængsler".

Grundlovsforhøret begynder i dag klokken 14.00 i Københavns Byret.