Overblik: Det ved vi om den sunkne ubåd og den savnede svenske kvinde

Ingen personer er fundet i den bjærgede ubåd. Forlis skyldes formentlig en bevidst handling, siger politiet.

Sagen om den hjemmebyggede ubåd "UC3 Nautilus" begyndte med en storstilet eftersøgning og er foreløbig endt med en fængsling af ubådsejeren Peter Madsen, kaldet "Raket-Madsen", for uagtsomt manddrab på en 30-årig svensk kvinde, der arbejder som journalist.

Peter Madsen er varetægtsfængslet - sigtet for uagtsomt manddrab - indtil den 5. september.

Den 30-årige svenske kvinde Kim Wall er fortsat ikke set, siden hun steg ombord på ubåden torsdag aften.

Her er, hvad vi indtil nu ved om sagen:

Mandag klokken 14.30: Københavns Politi konkluderer i en pressemeddelelse, at ubådens forlis "angiveligt er sket som en bevidst handling" - nogenlunde samme ordlyd som politiet brugte søndag.

Samtidig skriver politiet, at de tekniske undersøgelser stort set er færdige og ventes afsluttet i løbet af mandag. Resultatet af disse undersøgelser forventes at "tage et stykke tid."

Imens fortsætter politiet eftersøgningen af den forsvundne, svenske journalist Kim Wall med en luftoperation, hvor Hjemmeværnet bidrager til operationen med fly. Hun er sidst set torsdag aften, da hun steg ombord på ubåden.

Mandag klokken 10.00: Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, oplyser til tv2.dk, at hendes klient accepterer varetægtsfængslingen og ikke ønsker at kære afgørelsen til landsretten.

Søndag klokken 11.30: Der er ikke fundet personer i ubåden - hverken døde eller levende, meddeler Københavns Politi på et pressemøde efter nattens og morgens undersøgelse af UC3 Nautilus.

Ifølge drabschef Jens Møller virker det umiddelbart som om, at ubåden gik ned på grund af en bevidst handling.

Eftersøgningen af Kim Wall fortsætter, ligesom der bliver startet en undersøgelse af Køge Bugt-området og den sydlige del af Øresund for at se, om der kan bjærges en død person.

Lørdag klokken 18.50: Københavns Politi udsender en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at undersøgelserne af ubåden gennemføres natten til søndag og i løbet af søndag. Man ved endnu ikke, hvad der er i ubåden.

Lørdag klokken 16.45: Peter Madsen bliver ved grundlovsforhør i Københavns Byret varetægtsfængslet frem til 5. september for uagtsomt manddrab. Han er stadig sigtet for manddrab. Grundlovsforhøret foregik bag lukkede døre. Læs mere her.

Lørdag klokken 14.00: Peter Madsen bliver fremstillet i grundlovsforhør, skriver Københavns Politi på Twitter.

Lørdag klokken 10.00: Københavns Politi oplyser på Twitter, at bjærgninen af Nautilus påbegyndes.

Det er skibet Vina A/S fra JD-Contractor, der håndterer bjærgningen.

Samtidig får Peter Madsen læst sigtelsen mod sig læst op i Københavns Byret. Af den fremgår det, at han er sigtet for på ukendt måde at have dræbt en 30-årig kvindelig svensk journalist på et tidspunkt efter klokken 19 torsdag. Han nægter sig skyldig.

Tekniske undersøgelser af ubåden UC3 Nautilus søndag 13. august ved ØTC Costing Yard ved Nordsøvej i Københavns Nordhavn. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Fredag klokken 17.44: Københavns Politi oplyser i en pressemeddelelse, at Peter Madsen er blevet sigtet for drab på den svenske journalist.

Selv nægter han at have dræbt den svenske journalist. Ifølge politiet forklarer han i stedet, at han satte hende i land ved spidsen af Refshaleøen, nær restaurationen ”Halvandet”, torsdag aften omkring kl. 22.30.

Politiet efterlyser i samme ombæring vidner, der har set ubåden forlade havnen omkring klokken 19.00 eller som har set den komme nær spidsen af Refshaleøen klokken 22.30, samt vidner der kan have set den svenske kvinde på øen omkring samme tidspunkt.

Derudover oplyser politiet, at der i løbet af eftermiddagen har været dykkere ved ubåden, men at det ikke har været muligt at komme ind i den.

Fredag klokken 11.00: Ubådens ejer stiger fra Nautilus over på en privat motorbåd, og kort tid efter synker Nautilus på syv meter dybt vand. Ejeren sejles til Dragør Havn.

Senere fredag opretter svensk politi en anmeldelse om en forsvunden person. Det er pårørende til den svenske journalist, der har henvendt sig.

Kvinden beskrives som: 160 cm høj, 56 kilo, 30 år, spinkel af bygning, rødbrunt hår, grønne øjne. Iført en orange bluse med lange ærmer, sort/hvid blomstret nederdel, nylonstrømper og hvide tennissko.

Det er i dette område, at Nautilus synker.

Fredag klokken 10.30: Ubåden ses ved Drogden Fyr i Køge Bugt. Forsvaret får herefter etableret radiokontakt til Peter Madsen, der over en dårlig radioforbindelse fortæller, at den lange sejllads og manglende kontakt skyldes "tekniske vanskeligheder".

Han forklarer desuden, at han vil forsøge at sejle ubåden i havn.

Første melding går på, at begge personer fortsat er om bord på Nautilus, men det viser sig efterfølgende, at blot ubådens ejer er om bord.

Fredag klokken 2.30: Forsvaret alarmeres af den svenske journalists kæreste, da ubåden ikke er vendt tilbage til sin kajplads i Københavns Havn.

Tidligt fredag morgen går eftersøgningen på Nautilus i gang, og i løbet af dagen intensiveres den. Forsvaret beder blandt andet om svensk hjælp til eftersøgningen.

Et krydstogtskib skulle have set 'Nautilus' sejle ud af Københavns havn klokken 20.30 i aftes, og ubåden er muligvis set ved Drogden Fyr.

Torsdag klokken 20.30: Forsvaret får en melding fra et krydstogtskib, der så ubåden sejle ud af Københavns Havn. Herefter ses ubåden muligvis ved overfladen i sejlrenden omkring Drogden Fyr.

Den danske opfinder har - udover Nautilus på billedet - bygget to ubåde og er også kendt for at bygge raketter. (Foto: © Bardur Eklund, Scanpix)

Torsdag klokken 19.00: Ubåden sejler angiveligt ud på en prøvesejlads. Sejladsen går fra Refshaleøen og ombord er Peter Madsen - en 46-årig opfinder - og en kvindelig svensk journalist, der skal skrive en artikel om Nautilus.

Ubåden UC3 Nautilus er en af verdens største amatørbyggede ubåde. (Foto: © Simone Cecilie Møller, DR Grafik)

FAKTA om Nautilus

  • Ubåden UC3 Nautilus blev bygget som et hobbyprojekt af en gruppe ubådsentusiaster med den danske opfinder i spidsen. Det tog tre år at færdiggøre fartøjet.

  • 3. maj 2008 blev Nautilus søsat i Københavns Havn.

  • Ubåden er en af verdens største hjemmebyggede eksemplarer og er den tredje ubåd, som den danske opfinder har designet.

  • Nautilus er næsten halv størrelse af den danske flådes ubåde af Tumleren-klassen. Den drives dieselelektrisk.

  • Ubåden kan i teorien dykke til en dybde på 470 meter. Det er den dybde, hvor skroget ifølge beregninger kan forventes at bryde sammen på grund af vandtrykket.

  • I 2010 skete der en batterieksplosion i maskinrummet. Flere batterier blev beskadiget. I 2011 blev ubåden taget på land og har gennemgået en omfattende renovering.

  • Kilder: Ritzau og www.uc3nautilus.dk