Tidligere bandemedlem og yngre kammerat dømt for at lade sig hverve til IS

Blanketter fra Islamisk Stat er bevis i sag mod to mænd på 30 og 21 år. Tvivl om den yngstes statsborgerskab.

Retten på Frederiksberg behandler tirsdag endnu en straffesag mod unge, der skal have ladet sig hverve af Islamisk Stat i Syrien i 2013. (Foto: © Torben Christensen /Scanpix, DR ARKIV)

Et tidligere medlem af banden Loyal To Familia og en kammerat, der har været fægter, kendes tirsdag skyldige i at have ladet sig hverve af Islamisk Stat i Syrien.

Et nævningeting i Retten på Frederiksberg peger især på blanketter, som blev opsnappet hos IS, som bevis på, at de to mænd tilsluttede sig organisationen, og at de forsøgte at opnå våbentræning. IS registrerede de to mænd som kæmpere.

Opholdet i 2013 varede i kun 18 dage. De rejste hjem til Danmark, fordi den yngste, der dengang var 17 år, var syg og have behov for lægehjælp.

Havde forladt bandemiljøet

Den ældste, der i dag er 30 år, kendes også skyldig i besiddelse af en revolver og en pistol. Han havde forladt bandemiljøet og opsøgte den lille salafistiske gruppe Kaldet til Islam. Her var også den yngre aktiv.

Efter kampe i Syrien blev Islamisk Stats bogholderi med et stort antal blanketter opsnappet og videregivet til USA.

I 2016 gav FBI Danmark og Politiets Efterretningstjeneste besked om oplysningerne om en række danske syrienkrigere, og siden er blanketterne blevet brugt i flere forskellige sager som bevis.

Under sagen har de to nægtet sig skyldige. Deres mening med at flyve til Syrien i juli 2013 var at uddele nødhjælp. Men i stedet blev de tilbageholdt af mænd med langt skæg og våben, har de sagt.

Uenighed om statsborgerskab

Senere tirsdag vil anklageren fra Københavns Politi og de to forsvarere komme med indlæg om straffen. Det tegner til at blive en langstrakt affære, fordi der er uenighed om den yngstes status. Har han dobbelt irakisk og dansk statsborgerskab, eller er han kun dansker?

Anklagemyndigheden mener, at han både har irakisk og dansk statsborgerskab, og at han skal frakendes det danske og udvises.

Derimod siger forsvareren, advokat Michael Juul Eriksen, med henvisning til irakisk lov, at han har fortabt sit irakiske statsborgerskab og kun er dansker.

- Jeg har aldrig været i Irak, siger han, hvis far stammer fra Irak. Men han har ingen kontakt med slægtninge i landet. I Danmark bor hans forældre og fire mindre søskende.

Da han blev anholdt i april 2016, levede han af SU og af indtægter fra tolkning i sygehusvæsenet. Han ønsker at uddanne sig som softwareudvikler. I øvrigt har han som fægter repræsenteret Danmark og vundet nordiske mesterskaber, beretter han.

/ritzau/