Dagens retssag mod en 26-årig mand, der er tiltalt for at tage aktivt del i Islamisk Stat, viser, hvor vigtigt det er at forholde sig til de Syrienskrigere, der vender retur til Danmark.
Det mener Anja Dalgaard-Nielsen, terrorforsker, tidligere afdelingschef i PET og chef for Institut for strategi på Forsvarsakademiet.
For den forebyggende indsats, som blandt andre Aarhus Kommune og Østjyllands Politi har satset hårdt på, er vigtig, mener Anja Dalgaard-Nielsen. Skal antallet af unge, der bliver tiltrukket af islamistisk ideologi, som Islamisk Stat står for, så er der kun én vej:
- Så handler det om langsigtet og solidt lokalt kriminalpræventivt arbejde. Det har Østjyllands Politi været rigtigt dygtige til, og de var tidligt i gang. Det kan rykke noget. Det er ikke bare symptombehandling – man får fat om roden, siger Anja Dalgaard-Nielsen.
Aarhus-modellen bygger på blandt andet bekymringssamtaler med forældre, hvis der er mistanke om radikalisering, og psykologvurdering og hjælp til job eller uddannelse til unge, der vender hjem fra Syrien. Hvis den unge mistænkes for at have kæmpet for Islamisk Stat, er der dog tale om en ren politiopgave.
- Der er kamp om politiets ressourcer i denne tid. Det er vigtigt at huske, at de ressourcer, der bliver brugt til grænsebevogtning og bevogtningsopgaver, de kan ikke bruges til det forebyggende arbejde, og det risikerer altså at give bagslag på længere sigt, siger Anja Dalgaard-Nielsen.
Tidligere forskning i fremmedkrigere, der vender tilbage til Vesten efter konflikter, viser, at en ud af ni blev involveret i terror. Det er bekymrende, men det er ifølge Anja Dalgaard-Nielsen også vigtigt at forholde sig til den øvrige gruppe.
- De, der kommer desillusionerede hjem og ikke længere tror på Islamisk Stats budskaber eller er dybt påvirkede af den grusomhed, de har set gruppen udøve, har vi en interesse i at hjælpe ud af de miljøer. Hvis vi ikke lukker dem ind i samfundet igen, så bliver de hængende, siger hun.
- Hvis vi ikke lukker dem ind i samfundet igen, så bliver de hængende, fordi de ikke har nogle alternativer.
PET vurderer, at mindst 135 er rejst fra Danmark til Syrien og Irak.
Den aktuelle tiltale:
- •
En 26-årig tuneser, bosat i Aarhus, er tiltalt efter Straffelovens § 114, den såkaldte terrorparagraf.
- •
Ifølge anklageskriftet er han blevet trænet af Islamisk Stat i våbenbrug og bombesprængning i Syrien i 2013.
- •
Den 26-årige har været varetægtsfængslet i mere end et år. Han nægter sig skyldig.