Tibet-ordre dukkede først op i 2015: Blev rundsendt i politiet to år før

Ordre om at skærme præsident blev i 2013 rundsendt til en række politiledere og politividner.

- Jeg ringer faktisk ind til Justitsministeriet og siger, at vi tidligere har afgivet svar om, at der ikke var blevet taget flag. Og det kunne jeg jo godt se ikke harmonerede med de nye oplysninger, siger Mogens Kjærgaard Møller, der er vicepolitidirektør i Københavns Politi. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Det var lidt af et tilfælde, at en politileder i 2015 faldt over en ordre om at skærme Kinas præsident fra demonstranter under et besøg i Danmark i 2012.

Ordren, som fik hele Tibet-sagen til at rulle, stod i den såkaldte operationsbefaling, som ingen politiledere altså i tre år havde overvejet er nærlæse.

Men operationsbefalingen var ikke mere væk, end at den i sommeren 2013 blev rundsendt til en række politiledere og politividner i forbindelse med en retssag. Det fremgår af en mail, som bliver fremvist i Tibet-kommissionen.

Skulle skærme kinesisk præsident

Det var politiets juridiske sagsbehandler Klaus Pedersen, der sendte en mail til blandt andre en politikommissær og en vicepolitiinspektør i forbindelse med, at de skulle vidne i en retssag mod Københavns Politi, som Tibet-demonstranter havde anlagt.

Klaus Pedersen skriver i mailen, at operationsbefalingen ikke er sendt til hverken retten eller modpartens advokat.

Operationsbefalingen er central, fordi det her fremgår sort på hvidt, at der lå en direkte ordre til betjente på gaden om at skærme den kinesiske præsident, Hu Jintao, fra demonstranter.

Mailen blev blandt andet sendt til Henrik Oryé og Claus Hjelm Olsen, der begge er vigtige vidner i Tibet-kommissionen. Førstnævnte har afgivet forklaring og har sagt, at han ikke kendte til ordren.

Flag blev beslaglagt

Fredag er dag nummer fire i Tibet-kommissionen, og her har vicepolitidirektør Mogens Kjærgaard Møller forklaret sig.

Som næstøverste i Københavns Politi er det hans navn, der står på flere af de besvarelse, der blev givet til Folketinget efter det kinesiske statsbesøg i 2012. Her var der en række beskyldninger om, at demonstranter havde fået frataget deres flag.

Men det ville være særdeles omfattende, hvis Københavns Politi efter et kinesisk statsbesøg skulle undersøge, om der var blevet taget Tibet-flag fra demonstranter.

Det fortæller vicedirektør i Københavns Politi, Mogens Kjærgaard Møller, i Tibet-kommissionen. Fra juni 2012 til maj 2013 benægter København Politi blandt andet i svar til Folketinget, at der er blevet frataget Tibet-flag hos demonstranter.

- Det, jeg lægger til grund i de besvarelser, er, at der ikke er blevet frataget nogen flag. Der er på dette tidspunkt ingen viden om, at der skulle være beslaglagt flag. Det er på baggrund af de respektive ledere, der siger, at det har de ikke viden om. Skulle man have spurgt samtlige betjente, der havde været på gaden, havde det været aldeles omfattende, siger Mogens Kjærgaard Møller.

Demonstrant ringede rundt

Mens politiet var 11 måneder om at opklare, at der skete en beslaglæggelse af Tibet-flag, tog det en demonstrant to opkald at opklare.

Allerede i juli 2012 ringer Tibet-demonstrant Anders Højmark rundt til forskellige politistationer. På to opkald får han afklaret, at der ligger beslaglagte Tibet-flag på en politistation.

Det er denne oplysning, der knap et år senere får politiet til at skifte forklaring.

- Jeg får nu viden om, at der faktisk befinder sig flag på en station. Jeg ringer faktisk ind til Justitsministeriet og siger, at vi tidligere har afgivet svar om, at der ikke var blevet taget flag. Og det kunne jeg jo godt se ikke harmonerede med de nye oplysninger, siger Mogens Kjærgaard Møller.

Han fortæller, at det kom bag på ham.

- Jeg var overrasket, men jeg var af den klare overbevisning, at der var nogle politifolk, der havde misforstået opgaven, de skulle løse, siger Mogens Kjærgaard Møller.