Hun så det slet ikke komme. Pludselig fór patienten ud af sin seng og råbte: jeg slår jer ned. Det var midt i sygeplejerske Helle Grøndahls aftenvagt på den psykiatriske afdeling i Kolding.
Få sekunder efter så Helle Grøndahl, at den mandlige patient tog fat om halsen på hendes kollega. Skubbede hende ud på gangen og holdt hende op ad en væg.
Bagfra prøvede Helle Grøndahl at få fat i patientens arme, men hun følte, at han havde uanede kræfter på grund af de stoffer, han var påvirket af. Patienten vendte sig om. Helle Grøndahl nåede at se, at hans blik var helt tomt og øjnene sorte. Så eskalerede det.
- Han slår først en gang rigtig hårdt på min næse. Der står bare blod ud overalt. Ret hurtigt efter slår han igen på min overmund. Der falder jeg ind i væggen og går helt i sort. Falder ned og slår hovedet.
Som var det i går
Selvom episoden ligger fem år tilbage, har Helle Grøndahl brug for at holde pauser i sin fortælling om, hvad der skete dengang.
- Jeg kan mærke, at det er ligesom om, at det skete i går, når man taler om det, siger hun og fører den ene hånd til hjertet.
Mens Helle Grøndahl lå på gulvet, så hun ud af øjenkrogen, at patienten slog endnu en kollega, inden der kom hjælp.
- Det var en af de voldsomste episoder, jeg har deltaget i. Både jeg og mine kollegaer var chokerede. Det gik så hurtigt, siger hun.
Flere sindssyge bliver dømt for vold
Patienten, der slog Helle Grøndahl og hendes to kollegaer, har diagnosen skizofren paranoid. På tidspunktet for overfaldet var han indlagt som retspsykiatrisk patient med en behandlingsdom.
Overfaldet betød, at han ved retten blev idømt en anbringelsesdom, som er den strengeste dom i retspsykiatrien. Dommen er på ubestemt tid, og der skal ikke kun en overlæge, men også en dommer til at beslutte, hvornår man kan komme på fri fod igen.
Det hører ikke til sjældenhederne, at sindssyge får en retspsykiatrisk dom, fordi de har begået vold mod en offentligt ansat som en sygeplejerske, en læge eller en politimand.
I 2014 blev 809 personer dømt til behandling, fordi de blev vurderet sindssyge i gerningsøjeblikket. 227 af dem – altså mere end en fjerdedel - blev dømt for vold mod en offentligt ansat.
Andelen har aldrig været højere, og i løbet af de sidste 15 år er antallet mere end firedoblet, viser tal fra Danmarks Statistik.
Positiv urinprøve
Forud for overfaldet på Helle Grøndahl og hendes to kollegaer havde personalet haft mistanke om, at patienten havde taget stoffer. Det er ikke bare ulovligt, men kan også være farligt for patienten.
Helle Grøndahl var fast kontaktperson for patienten og plejede at kunne håndtere ham. Men da patienten var vred over at blive mistænkt for at tage stoffer, tog Helle Grøndahl to kollegaer med, da patienten skulle give en urinprøve.
Prøven afslørede, at patienten havde taget stoffet. Og det var svaret på prøven, der fik ham til at tænde helt af.
- Man kan se på ham, hvor aggressiv han bliver. Han begynder at køre op, husker Helle Grøndahl.
Kort efter rejste han sig fra sengen og tog fat i den første kollega.
Hjernerystelse
Efter episoden blev patienten bæltefikseret. Sammen med kollegaerne kom Helle Grøndal på skadestuen. Hun havde fået en hjernerystelse og var væk fra arbejde i tre uger.
Da hun vendte tilbage, var patienten flyttet til en anden afdeling. Alligevel var det svært for hende at vende tilbage.
- Jeg havde uro og hjertebanken og skulle have lidt tid til at sunde mig, siger hun og fortæller, at det hjalp at få talt episoden igennem med kollegaerne.
- Vi havde gjort det rigtige i situationen. Vi plejer at arbejde med voldsforebyggende metoder. Men intet hjalp i situationen, fordi han var på stoffer.
Fortryder intet
I dag arbejder Helle Grøndahl fortsat som psykiatrisk sygeplejerske. Episoden har ikke skræmt hende væk, men hun har den med sig i bagagen.
- I lang tid efter havde jeg flashbacks til situationen. Det får jeg stadig væk, hvis jeg står i en situation, hvor der er optræk til noget.
Alligevel fortryder hun ikke, at hun greb ind over for patienten på aftenvagten for fem år siden.
- Med min faglighed kunne jeg ikke bare lade ham ligge i sin seng og sove rusen ud. Når man er indlagt på et sygehus, har vi ansvaret for patienten. Så nej, det vil jeg gøre til enhver tid. Det fortryder jeg overhovedet ikke.
I aften kl. 20.45 sender DR1 andet afsnit i dokumentarserien ”På ubestemt tid”. I otte måneder har DR fået unik adgang til at følge livet på det retspsykiatriske hospital i Middelfart.
Udsendelserne giver et indblik i lægernes arbejde og patienternes mål om at komme ud af deres psykiatriske dom og tilbage på fri fod.
I første afsnit medvirker Helle Grøndahl. Afsnittet kan du se via linket her.