Sydøstjyllands Politi trængte ulovligt ind i ’Forfulgt af Politiet?’-families lejlighed

Det var ikke i orden, at politiet sparkede døren ind for at anholde dansk-syrisk mand

Det er i denne situation, at politiet ikke havde ret til at trænge i kvindens lejlighed. (© (C) DR)

Det var ulovligt, da politiet den 9. november 2021 sparkede døren ind til en lejlighed på Finlandsvej i Vejle for at anholde en dansk-syrisk mand. Det har Retten i Kolding afgjort i en kendelse.

Episoden er kendt fra dokumentaren 'Forfulgt af Politiet?', hvor det ses, hvordan en kvinde med et barn på armen, ikke vil åbne døren for politiet.

Retten i Kolding er kommet frem til, at betingelserne for at ransage ikke var opfyldt.

- Som udgangspunkt skal politiet have en dommerkendelse, forklarer politiforsker Adam Diderichsen fra Syddansk Universitet.

Men der er også en regel om, at politiet kan gøre det, hvis den anledning politiet har til at ransage en bolig går tabt, hvis man skal vente på en dommer. Så kan man alligevel gå ind i en privat bolig.

Handlede om spark på fod

I den konkrete sag kom politiet på adressen for at hente en syrisk mand ind til afhøring.

Politiet mener, at manden to en halv måned tidligere havde sparket en politiassistent på foden.

Retten skulle altså tage stilling til, om den sag var så hastende, at politiet lovligt kunne skaffe sig adgang til lejligheden og anholde manden.

Den syriske mand filmede selv politiets indtrængen og anholdelsen, og hans optagelser kan ses i klippene her i artiklen.

Retten afgjorde mandag, at sagen ikke var så hastende, at politiet kunne ransage lejligheden, hvor manden opholdt.

Sagen hastede ikke nok

- Det er en sag, som strækker sig langt tilbage, og man kunne i god tid have fundet en anden måde, at ordne det på. Der er ikke noget hastende i situationen, der gør at det bliver uopsætteligt. Derfor er ransagningen ulovlig, siger Adam Diderichsen.

Det samme siger ekspert i strafferet, professor emerita ved Københavns Universitet, Eva Smith.

- I dette tilfælde var det rettens vurdering, at det ikke var tilstrækkeligt hastende, at politiet ønskede at tale med en mand i lejligheden, så det kunne begrunde, at politiet sparkede døren ind, siger hun.

Den dansk-syriskes families advokat Claus Bonnez mener, at kendelsen fra Retten i Kolding viser, at politiet opfører sig problematisk over for familien.

- Politiets adfærd i forhold den her familie er løbet helt af sporet, siger han.

Han nævner, at politiet dagen før besøget i lejligheden i Finlandsparken, også havde forsøgt at finde manden på en anden adresse.

- Den ransagning underkendte domstolene også som ulovlig, og dagen efter gentager man en ulovlig ransagning. Det er godt for retssikerheden, at domstolene får hul på den slags, så det er en god dom, siger advokaten.

Eksperter til politiet: Kig indad

Begge eksperter, som DR har talt med, siger, at politiet bør kigge indad, når man taber sådan en sag.

- Afgørelsen er som sådan ikke usædvanlig. Det sker fra tid til anden, at retten træffer afgørelse om, at grundlaget for en ransagning ikke var i orden. Kendelsen kalder på, at man internt i politiet tager en snak om, hvornår det er i orden at gennemføre en ransagning af denne karakter, siger Eva Smith.

Adam Diderichsen er på linje med Eva Smith.

- Nu har vi en retskendelse der viser, at ransagningen var ulovlig. Det her understreger, at det er en alvorlig sag, og noget politiet må tage alvorligt, både på ledelsesniveau og blandt medarbejderne, siger Adam Diderichsen.

Det har ikke været muligt at få et egentligt interview med en repræsentant fra Sydøstjyllands Politi, men kommunikationschef Ulla Kaspersen skriver i en mail til DR, at Sydøstjyllands Politi tager kendelsen til efterretning og derfor ikke kærer afgørelsen.

Politiet vil også sende kendelsen til Den Uafhængige Politiklagemyndighed.