Flere juridiske eksperter er bekymrede over politiets optræden i en konflikt mellem Sydøstjyllands Politi og en familie fra Vejle.
Familien har gennem flere år haft møder med politiet, hvor det ofte kommer til højrøstede diskussioner mellem familien og politiet, efterfulgt af anholdelser.
Det viser dokumentaren "Forfulgt af politiet?" som lige nu kan ses på DR TV.
Familien har optaget flere af konfrontationerne med politiet.
Og det videomateriale får eksperterne til at sætte store spørgsmålstegn ved politiets hensigter og metoder.
Professor emerita Eva Smith, der er ekspert i strafferet, har set dokumentaren. Hun er overrasket over mængden af dokumentation mod politiet.
- Jeg havde aldrig, aldrig ventet, at jeg ville få sådan et arsenal af klager over dansk politi og nogle bestemte politifolk i en bestemt by.
I forbindelse med flere anholdelser har politiet sigtet familiemedlemmer for vold mod politiet, for overtrædelse af politivedtægten og for at modsætte sig anholdelse.
Alle sager, som har været i retten, er dog endt med frikendelse af de tiltalte familiemedlemmer, fordi vidneudsagn og videomateriale modbeviste politiets påstande, og fordi politiet opsøgte familierne uden dommerkendelser.
- Det giver en meget ubehagelig fornemmelse af, at politiet forfølger den der gruppe mennesker, siger Eva Smith.
De mange besøg af politiet starter angiveligt efter en episode hvor et familiemedlem bliver frifundet for påstået vold under en afhøring i en skattesag, hvor han brækker armen.
Eva Smith: Politiet mangler empati
Et eksempel er fra den 9. november 2021, hvor politiet - ifølge retten - trænger ulovligt ind i hjemmet hos Adnan Ibrahim og hans familie.
Videoen viser, hvad der sker, da politiet opsøger Adnan Ibrahim og hans familie den 9. november 2021.
På videoen kan man se Adnan Ibrahims kone stå med et lille barn på armen. Hun råber.
- Jeg kan ikke åbne døren. Jeg er bange. Jeg er bange.
Da politiet er kommet ind i lejligheden, anholder de Adnan Ibrahim og råber derefter højt.
-Læg dig ned, læg dig ned. Lig stille.
Adnan Ibrahims kone bliver efterfølgende tiltalt for at lægge hindringer i vejen for politiet
Retten har endnu ikke taget stilling til tiltalen.
Professor emerita, Eva Smith, har set klippet. Hun mener, at politiet mangler empati i forhold til moderen.
- Det er jo helt vanvittigt, at en sådan rimelig banal sag, som den der, skal udvikle sig til terror, vil jeg nærmest kalde det, mod den der stakkels mor og børnene, siger Eva Smith.
Efter episoden sender politiet en underretning til Vejle Kommune, fordi de mener, at moderen bruger barnet som skjold.
Politiinspektør hos Sydøstjyllands Politi, Carit Thomas Andersen, forklarer, at det er et skøn, når politiet sender en underretning.
Eva Smith: Det er unødvendig vold
I forbindelse med en af anholdelserne vurderer Eva Smith, at politiet overtræder loven.
- Det er unødvendig vold. De har jo bare brug for at få hans arme om på ryggen, så de kan give ham nogle håndjern på. Der er jo ingen grund til at gøre ham fortræd.
Eva Smith er ekspert i strafferet og har udgivet flere lærebøger.
- Hvis situationen er den - hvad noget tyder på - at han allerede er lagt ned og har armene bag ryggen, og man så bruger peberspray, så vil jeg sige at der er ulovligt. Det er vold, mener Eva Smith.
Familiemedlem: Vi bliver bange og går i panik
Det er familien selv, der har gjort det til en vane at optage videoer, når politiet opsøger dem.
Hver gang optræder både politiet og familien ophidset og højrøstet, men Hefkr Ibrahim, der har oplevet at blive anholdt og få peberspray, mener ikke, at familien med sin opførsel er med til at eskalere konflikten.
- Det er jo ikke første gang, at vi ser de her betjente. Når de kommer, bliver vi selvfølgelig bange og går i panik At vi råber og skriger er jo bare fordi, vi ved, at der kommer til at ske noget, siger Hefkr Ibrahim.
Politiet havde ikke en dommerkendelse
Dokumentaren viser, at politiet i flere tilfælde ikke har en dommerkendelse, da de opsøger familien.
På en af videoerne kan man se, at politiet sparker døren ind til en lejlighed hos familien i Vejle. De foretager igen en voldsom anholdelse uden en dommerkendelse.
Politiforsker Adam Diderichsen ved Syddansk Universitet er overrasket over, hvad han ser. Da han får at vide, at betjentene ikke har en dommerkendelse, er han ikke i tvivl.
- De må ikke bare trænge ind i en privat lejlighed, så er det ulovligt, siger Adam Diderichsen.
Politiet har ikke fået kritik
Ifølge familien skyldes den påståede chikane, at de har klaget over politiet i forbindelse med en afhøring, hvor et familiemedlem brækkede armen.
Men politiinspektør hos Sydøstjyllands Politi, Carit Thomas Andersen, afviser at politiet chikanerer familien. Han påpeger, at politiet ikke har fået kritik i forbindelse med hændelserne hos familien fra Vejle.
- Jeg vil ikke undlade at sige, at efter min vurdering så ser alle de henvendelser, vi har haft hos de personer, været politifagligt begrundet. Der har ikke været rejst kritik af politiets ageren. Kommer der en kritik, så tager vi den selvfølgelig ind, siger Carit Thomas Andersen.
Der ligger dog stadig klagesager over politiet, som ikke er afgjort i Den Uafhængige Politiklagemyndighed.
Politiinspektøren siger også, at det er 'uheldigt', at sagen har udviklet sig på den her måde.
- Vi er bekymrede for, at borgerne tænker, at vi bruger al vores tid på at chikanere de her mennesker frem for at tjene alle borgerne, siger politiinspektøren.
Men professor emerita Eva Smith mener, at der tegner sig et billede.
- Det der er vigtigt, er jo at nogen får øjnene op for, at der er et mønster og går til politiledelsen og siger: se lige en gang på det her. Her foregår et eller andet, som ikke er i orden, siger Eva Smith.
Politiforsker ved Syddansk Universitet Adam Diderichsen, er også uforstående over for politiets ageren.
- Jeg har stadig ikke forstået, hvorfor den her familie skal have så meget opmærksomhed fra politiets side, hvorfor de skal stoppes og overkontrolleres, siger Adam Diderichsen.
DR har set familiemedlemmernes straffeattester, og de er alle rene.
Det var dagbladet Politiken, der for et år siden første gang fortalte familiens historie og oplevelser med mødet med Sydøstjyllands Politi.
Se dokumentaren Forfulgt af politiet?