Præcisering: Det fremgik tidligere af artiklen, at Politiken har vist DR dokumenter, men de er fremskaffet af DR selv.
I mere end et år har en familie fra Vejle haft en række sammenstød med politifolk fra Sydøstjyllands Politi.
Det viser en ny dokumentar "Forfulgt af politiet?" som lige nu kan ses på DR TV.
Her kan man se en række videoer, hvor det kommer til højrøstede ordvekslinger mellem politiet og familien.
Det er familien selv, som har optaget videoerne på mobiltelefon eller gemt optagelser fra videokameraer i deres hjem og vandpibecafe, hver gang de har været i kontakt med politiet.
Optagelserne viser blandt andet, hvordan politiet to gange uden dommerkendelser trænger ind i familiens hjem og anholder flere familiemedlemmer med magt og brug af peberspray.
I forbindelse med anholdelser har politiet flere gange sigtet familiemedlemmer for vold mod politiet og for at modsætte sig anholdelse.
Alle sager, som har været i retten, er endt med frifindelse af familiemedlemmerne, fordi vidneudsagn og videomateriale modbeviste politiets påstande.
Mohammed Touber på 17 år har valgt at medvirke i dokumentaren for at vise en anden side af Danmark, end den vi normalt ser.
- Så kan folk se, at Danmark ikke er, som de tror, siger han.
Advokat: Politiet kommer rendende stort set hele tiden
Familien består af tre søstre, fire brødre og deres børn. De kom til Danmark i årene fra 2005 til 2017 på grund af borgerkrigen i Syrien.
Familien har boet i Vejle i mange år og har aldrig før været i kontakt med politiet, siger familiens advokat, Claus Bonnez.
Men et familiemedlem, Adnan Ibrahim, bliver på et tidspunkt afhørt i en skattesag om tobak, som politiet mener at Adnan Ibrahim ejer. Afhøringen udvikler sig voldsomt og efterfølgende klager Adnan Ibrahim over at have brækket armen, ligesom politiet sigter ham for vold. Det er herefter, familien oplever at blive opsøgt af politiet adskillige gange.
- Så kommer politiet rendende stort set hele tiden, siger advokaten.
DR har set straffeattesterne for alle familiemedlemmer, og de er alle rene. Sagen om tobakken er endnu ikke afgjort, men Skatteankestyrelsen har indstillet til retten, at Adnan Ibrahim skal frifindes.
Det var Politiken, der som første medie beskrev forløbene i 2022. DR har selv skaffet og set dokumentationen i sagen.
Familien har sat overvågningskameraer op i og udenfor deres hjem, og de optager videoer med deres mobiltelefoner, hver gang de er i kontakt med politiet.
Et klip fra DR Dokumentaren, "Forfulgt af politiet?", viser, hvad der sker, da fire betjente opsøger familien den 8. november 2021.
Videoer dokumenterer hændelser
Ved en hændelse den 8. november 2021 opsøger fire betjente familien i deres hjem i Grejsdalen ved Vejle.
Man kan se på familiens videoer, at flere familiemedlemmer støder til.
Der opstår tumult, og det ender med, at Hefkr Ibrahim bliver sigtet for vold mod politiet for at have skubbet til en betjent.
Efterfølgende viser videooptagelserne, at der ikke er overensstemmelse mellem det, politiet forklarer, og det man kan se på videoen.
- Man kan ret tydeligt se på videoen, at der ikke var nogen form for bevægelser mod politiet fra hans side, inden politiet tager fat i ham og sigter ham for vold mod tjenestemand, siger familiens advokat, Claus Bonnez.
Hefkr Ibrahim bliver frifundet for alle anklager. Retten lægger desuden til grund, at politiets tilstedeværelse var i strid med loven, fordi de ikke havde en dommerkendelse.
Sydøstjyllands Politi vil ikke kommentere på enkeltsager. Men politiinspektør Carit Thomas Andersen siger, at han 'forholder sig til', at besøget i lejligheden var ulovligt.
- Det har retten bestemt, og det har vi selvfølgelig lært af. For der er jo også en læring, siger Carit Thomas Andersen.
Familien afviser, at de eskalerer situationerne
På flere videoer kan man se og høre, at der hver gang støder familiemedlemmer til, når politiet kommer.
Ved hændelsen den 8. november kan man høre en kvinde råbe.
- Du skal ikke slå ham. Du skal ikke røre ham. Hey, hvad fuck laver du.
Er I ikke med til at eskalere de her situationer på den måde, I opfører jer på?
- Det synes jeg ikke, siger Hefkr Ibrahim.
- Det er ikke første gang, vi ser de her betjente. Så når de kommer, bliver vi selvfølgelig bange, og så går vi i panik, fordi vi ikke ved, hvad de kan finde på, siger Hefkr Ibrahim.
På videoen kan man se, hvad der sker, da politiet opsøger familien den 9. november.
Politiet sparker døren ind
Den 9. november 2021 opsøger politiet igen familien.
Her ligger der igen videomateriale, som viser, at betjentene efter flere advarsler slår døren ind.
Man ser en kvinde stå med et lille barn på armen. Hun råber.
- Jeg kan ikke åbne døren. Jeg er bange. Jeg er bange.
Da politiet er kommet ind i lejligheden, anholder de Adnan Ibrahim og råber derefter højt.
- Læg dig ned, læg dig ned. Lig stille.
Også denne gang mangler betjentene en dommerkendelse.
Ifølge advokat Claus Bonnez har politiet oplyst til kommunen, at de kommer til familien den dag, for at anholde Adnan Ibrahim, fordi han skal afhøres.
Senere ændrer de forklaring og oplyser, at de sparker døren ind for at beskytte barnet og moderen, fordi de var bange for, at han ville springe ud af vinduet, fortæller Claus Bonnez.
En dreng forsvinder
Holdet bag dokumentaren er også med, mens familien leder efter deres søn, den 17-årige Fahrad Tober.
Familien fortæller, at han har været savnet siden den 9. april 2022 efter endnu en konfrontation med politiet, som foregår på en villavej, da flere familiemedlemmer er på vej hjem fra McDonalds en sen aften.
Her viser en video et sammenstød mellem politi og familiemedlemmer. Det ender med at politiet løber efter blandt andre Fahrad Tober i et villakvarter og videre ind i en skov.
Siden da har Fahrad Tober været forsvundet, og familien prøver stadig at finde ham.
Politiinspektør fra Sydøstjyllands Politi, Carit Thomas Andersen, siger til DR, at politiet leder efter ham.
- Vi vil gerne sikre os, at han har det godt. Men som det ser ud lige nu, er det vores vurdering, at han ikke har været udsat for en forbrydelse.
Politiet har ifølge DRs oplysninger viderebragt et rygte til moderen om, at Farhad Tober måske kunne opholde sig i udlandet, men har ikke fremlagt dokumentation for de udsagn. Moderen afviser, at der har været nogen form for kontakt med Farhad Tober, siden han forsvandt.
Politiinspektøren siger også, at det er 'uheldigt', at sagen har udviklet sig på den her måde.
- Vi er bekymrede for, at borgerne tænker, at vi bruger al vores tid på at chikanere de her mennesker frem for at tjene alle borgerne, siger politiinspektøren.
Men han vurderer, at politiet kun har opsøgt familien, når der har været en begrundelse for det.
- Jeg vil ikke undlade at sige, at efter min vurdering så ser alle de henvendelser, vi har haft hos de personer, været politifagligt begrundet. Der har ikke været rejst kritik af politiets ageren, siger Carit Thomas Andersen.
Og det er jo fordi Den Uafhængige Politiklagemyndighed ikke har afgjort sagerne?
- På nuværende tidspunkt har der ikke været rejst kritik af politiets ageren. Kommer der en kritik, så tager vi den selvfølgelig ind, siger han.
En af de sager, der er afgjort, er klagen over den brækkede arm. Den endte ikke med kritik af politiet, fordi det var påstand mod påstand.
Politiinspektør Carit Thomas Andersen fra Sydøstjyllands Politi fortæller, at der ikke har været rejst kritik af politiet af Den Uafhængige Politiklagemyndighed.