Sundhedsstyrelsen efter nødråb fra læger om vacciner: ’Vi har ikke været gode nok’

Vi skal blive bedre i vores kommunikation, erkender Sundhedsstyrelsens direktør.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, holder i næste uge møde med patientorganisationerne om vaccineplanen. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Sundhedsstyrelsen erkender nu, at deres kommunikation om vaccinerne ikke har været god nok, når mange danskere har følt sig nødsaget til at ringe til deres læge og hospitalet.

I forgårs udsendte lægerne et nødråb, fordi de blev kimet ned af borgere, der ville vide, hvor i køen de står - og dermed blokerede linjerne for syge mennesker.

- Vi har ikke været gode nok. Og vi kan hele tiden blive bedre i vores kommunikation. Vi opdaterer løbende vores hjemmeside, hvor man vil kunne gå ind og se, hvilken gruppe man hører hjemme i, og vores plan for, hvornår man når til de forskellige grupper, siger Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen offentliggjorde i dag en "vaccinationskalender", der giver en ide om, hvornår borgerne kan forvente at blive vaccineret.

Ifølge planen vil vi være færdige med at vaccinere alle med anden dosis i slutningen af juni.

Samtidigt oplyser Sundhedsstyrelsen, at det forventes, at alle personer, der er i særlig risiko, personale i sundheds- og plejesektoren samt samfundskritiske funktioner vil være blevet tilbudt vaccination inden april 2021.

Vaccinen vil blive tilbudt alle danskere over 16 år. Gravide vil ikke blive vaccineret.

Søren Brostrøm tager det forbehold, at det stadig er usikkert, hvornår Danmark modtager flere vacciner. I øjeblikket får vi godt 60.000 vacciner om ugen fra medicinalfirmaet Pfizer og BioNTech.

- Vi opdaterer vores hjemmeside med et spørgsmål/svar-ark, hvor man kan finde sig selv på listen. Vi holder også løbende møder med patientorganisationerne. Jeg har møde med dem om det her i næste uge. Jeg vil drøfte med dem, hvordan vi sammen med dem kan hjælpe med information til deres medlemmer, siger Søren Brostrøm.

Organisationer: Uklar information

Flere af patientorganisationerne melder om usædvanligt mange opkald om vaccinerne fra bekymrede borgere, der er i tvivl om, hvorvidt sundhedssystemet har de rette informationer om dem.

Ifølge Diabetesforeningen er mange i tvivl om, hvordan rækkefølgen for vaccinetilbud bliver besluttet, og hvem der indstiller til vaccine.

- Informationen er for uklar, fordi det er for svært at se for den enkelte, hvilken prioriteringsgruppe man hører til, hvad der konkret afgør det, og hvornår man kan forvente at få besked, siger forskningschef i Diabetesforeningen Tanja Thybo.

I Alzheimerforeningen går de fleste henvendelser dog på, hvornår pårørende til hjemmeboende borgere med demens kan blive vaccineret.

Artiklen fortsætter under grafikken:

Opfordrer til tålmodighed

Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at vaccinationen af danskerne kommer til at foregå efter en klart prioriteret liste. I første omgang var det plejehjemsbeboere, som fik de første vaccineskud, hvis de ønskede det.

I dag ruller de sidste plejehjemsbeboere skjorte- eller bluseærmet op og får det første af to skud vaccine mod corona.

Nu kommer turen så til de ældre, der modtager hjemmehjælp og hjælp til personlig pleje. Og næste gruppe er ældre på 85 eller derover.

Men Søren Brostrøm opfordrer til, at folk er tålmodige, fordi der skal flere vacciner ind i landet, før næste fase i vaccinationsplanen for alvor kan komme i gang.

- Vi skal meget snart i gang med at tage hul på anden vaccination med Pfizer-vaccinerne, og det betyder desværre, at der er færre, der kan få første stik.

- For vi får kun de her godt 60.000 vacciner fra Pfizer om ugen - også de næste par uger. Så om nogle uger vil færre få første stik, fordi vi er nødt til at give andet stik, siger Søren Brostrøm.

Han forventer også, at der vil være ventetid, fra man modtager et brev i e-boks og til, at man kan blive vaccineret. Måske op til tre uger.

I dag meldte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) også ud, at EU har indgået en aftale med Pfizer-BioNTech om køb af ekstra 300 millioner vacciner.

- Danmark har sikret sig 3,9 millioner af doserne, som vi forventer at modtage en væsentlig del af i andet kvartal, skriver han på Twitter.

Rettelse: Det fremgik af en tidligere overskrift i denne artikel, at Sundhedsstyrelsen var klar med en vaccinationsplan efter kritik, men det er ikke korrekt. Kritikken handlede om, at Sundhedsstyrelsen ikke har kommunikeret godt nok om den eksisterende vaccinationsplan, og det erkender Søren Brostrøm.