Praktiserende læger landet over bombarderes i de her dage med telefonopkald og mails fra borgere, der meget gerne vil have en vaccine mod coronavirus.
Men det skal de stoppe med, for det blokerer for, at syge mennesker kan få fat i deres egen læge, lyder det i et nødråb fra De Praktiserende Lægers Organisation (PLO).
- En lang række mennesker henvender sig til lægerne for at blive skrevet op til at få en vaccine, fordi de siger, at de er så og så syge eller så og så vigtige, siger PLO-direktør Jonatan Schloss og fortsætter:
- Problemet er omfanget. Når tilpas mange danskere gør det, så skaber det problemer, siger han.
Problemerne med de mange opkald findes alle steder i landet, men der er ifølge PLO en klar tendens til, at det er størst omkring de største byer.
- Hvis man tager til Holstebro, er der ikke så mange, der ringer. Men i Holte og Gentofte (nord for København, red.) er der rigtig mange mennesker, der ringer. Det lader til at være lidt et by-fænomen. Her synes folk, at de er lidt ekstra syge eller ekstra vigtige.
- Men det betyder, at de syge har svært ved at komme igennem, fordi telefonerne bliver blokeret, siger Jonatan Schloss.
Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at vaccinationen af danskerne kommer til at foregå efter en klart prioriteret liste. I første omgang var det plejehjemsbeboere, som fik de første vaccineskud, hvis de ønskede det.
Dernæst kommer turen til de øvrige i risikogruppen samt ansatte i sundhedsvæsenet.
Hele udvælgelsen sker elektronisk efter de data, som Sundhedsdatastyrelsen ligger inde med ud fra de diagnoser, folk har. Man vil blive kontaktet i e-Boks, når det er ens tur.
- Der er ikke nogen, der skal henvende sig, og man får ikke noget ud af at henvende sig. Derfor er det rigtig dumt at ringe og blokere for de syge, siger Jonatan Schloss.
Kan du ikke forstå, at kronisk syge ringer ind for at få en vaccine?
- Det kan jeg sagtens forstå. Men vi ved godt, hvem der har hjerte- og lungesygdomme, og hvor gamle folk er. Alt det ligger i centrale IT-registre. Så folk behøver ikke at ringe ind.
Men er det blevet kommunikeret godt nok, at man skal afvente et brev i sin E-boks?
- Alle har fået et brev i deres E-boks, hvor det står. Men folk lytter ikke til det, så vi har nok brug for, at det bliver sagt rigtig mange flere gange.
- Når folk hører i nyhederne, at man begynder at vaccinere de syge, tænker mange syge, at det må være deres tur. Det er lidt det, der er problemet. Hver gang, der er en nyhed om en eller anden gruppe, så begynder folk at ringe. Når pædagogernes fagforening siger, at pædagogerne må foran i køen, så begynder pædagogerne også at ringe, siger Jonatan Schloss.
Patientforening: Dårlig stil
I patientforeningen Danske Patienter er formand Klaus Lunding også fortørnet over, at danskere blokerer linjerne hos de praktiserende læger.
Set fra en patients vinkel er det bekymrende, at folk prøver at komme foran i køen, lyder det.
- Det er rigtig, rigtig dårlig stil, at man prøver at lægge de praktiserende læger ned. Man skal jo bare se et enkelt pressemøde for at vide, at der ikke er vacciner nok i øjeblikket, og derfor skal det prioriteres, siger han.
- Myndighederne har vurderet – med Danske Patienters fulde opbakning – at risikogrupperne er først, og det skal folk selvfølgelig respektere, siger Klaus Lunding.
Danske Patienter mener ikke, at Sundhedsstyrelsen kunne have gjort meget mere, efter at de har meldt deres prioritering af vaccinerne ud.
- Jeg er næsten ked af at sige det, men det her er jo en del af vores folkesjæl. Vi kan godt forstå, at nogen skal prioriteres, men man synes alligevel, at man selv skal prioriteres endnu højere. Det kunne være den grimme udlægning af det, siger Klaus Lunding.