Lisbet kontaktede lægen og hospitalet om vaccination: ’Jeg blev nødt til at slås for os’

Hendes mand har Alzheimer. Hun ville være sikker på, at systemet har fat i dem begge.

Lisbet Madsens mand har Alzheimer. De har levet i isolation siden nedlukningen i marts.

Lisbet Madsen og hendes mand har siden marts levet isoleret fra omverdenen.

Han lider af demenssygdommen Alzheimer og er derfor i risiko for at få et alvorligt forløb med coronavirus i kroppen.

DR Nyheder fortalte i går, at praktiserende læger landet over bombarderes med telefonopkald og mails fra borgere, der meget gerne vil have en vaccine mod coronavirus, men at det blokerer linjerne for de syge.

Da Sundhedsstyrelsen for nylig meldte ud, hvad rækkefølgen for vaccinationerne er, blev Lisbet Madsen usikker på, om der var styr på rækkefølgen, når det gjaldt hende og hendes mand. Om systemet kendte til deres situation.

- Jeg kan godt forstå, at mange ringer. Jeg var også længe meget usikker på, hvem det er, der tager fat om os, siger hun.

Så Lisbet gik i gang: Først skrev hun til sin egen læge, at han gerne måtte huske parret, og at hun skal vaccineres sammen med sin mand, fordi han ikke kan klare sig uden hende.

Lægen skrev ifølge Lisbet Madsen hurtigt tilbage, at han ikke havde nogen rolle i det arbejde.

Så kontaktede hun regionen og kommunen - og derefter Alzheimerforeningen, som med det samme kunne hjælpe med oplysninger om de 12 vaccinationsgrupper. De fortalte, at indkaldelse til særlig tidlig vaccination sker på baggrund af indberetninger fra henholdsvis praktiserende læger og sygehusvæsnet.

- Derefter fik jeg fat i vores læge på Hukommelsesklinikken på Rigshospitalet, og hun var helt klar over, hvad jeg ville. Jeg mindede hende om, at jeg også tidligt skal vaccineres, for det er jo min mands cpr-nummer, der ligger i sygehusvæsenet.

- Så hun fik mit cpr-nummer og lovede at sørge for, at jeg kom ind på listen for de særligt sårbare syge, siger Lisbet Madsen, der selv har arbejdet i sygehusvæsenet og bor i Holte nord for København.

Var nødt til at være sikker

Lisbet Madsen mener slet ikke, at sundhedsmyndighederne har kommunikeret klart nok, at de har øje på dig.

- Nogle af grupperne er helt klare. Det gælder opdelingen efter alder, eller om man bor i plejebolig eksempelvis. Men rigtig mange aner ikke, om de har fat i os, og det svar, man får: ”Du vil blive indkaldt i e-boks", er ikke godt nok, siger Lisbet Madsen.

Hun siger, at hun tror på systemet, men at hun ikke kan være rolig.

- Jeg tænkte, at vi nok står der et eller andet sted, men jeg vil godt have en besked om, at ’du er i gruppe fem. Og når vi kommer dertil, så hører du fra os’. I stedet for at de bare siger, at ’du vil blive indkaldt’.

- Det andet ville give tryghed. Vi har nærmest selvisoleret os i vores sommerhus siden marts, og hvis vi skal have store fællesoplever som en rejse, så skal det være snart. Vi vil gerne vide, om vi kan bestille en rejse for eksempel, vi har været nødt til at aflyse to allerede, siger Lisbet Madsen.

Søndag den 27. december blev de første danskere vaccineret. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Hun siger, at hun er helt med på at vente, til det bliver deres tur, men bare gerne ville vide, om systemet har fat i dem.

- Ved de, at vi er her? Jeg ville ønske, at der blev udsendt et brev om, hvilken gruppe man er i. Jeg tænker ikke, at det er et særlig stort arbejde. Det ville berolige alle dem, der tænker 'hvor i rækkefølgen er jeg?, siger Lisbet Madsen.

Men det har skabt kø hos læger, at I har ringet og skrevet?

- Ja, det er jeg ked af, men jeg blev nødt til at slås for os. Jeg er nødt til at være sikker på, hvor vi er.

Hvad er du bange for?

- Jeg tænkte, at min mand var ret sikker på at blive udtaget til tidlig vaccination, specielt nu hvor jeg har talt med hospitalsvæsenet, men var de opmærksomme på, at vi to hænger sammen? Det tænkte jeg, at de ikke umiddelbart var. De tænker på de syge, og det skal de også. Så jeg ville bare være sikker på, at vi begge to var der.

- Jeg er tryg nu, fordi jeg har talt med den læge fra Rigshospitalet, der kender os. Hun siger, at både min mand og jeg er meldt på i de grupper, som vi hører til, siger Lisbet Madsen.

PLO: Sundhedsstyrelsen har en opgave

Hun gør meget ud af at forklare, at hendes opkald og mails ikke handler om at komme foran i køen.

- Det handler bare om at vide, at vi er der. Jeg aner ikke, hvornår det bliver, men det bliver vel engang i foråret, siger Lisbet Madsen.

I De Praktiserende Lægers Organisation anerkender direktør Jonatan Schloss, at mange mennesker er i tvivl og bekymrer sig i øjeblikket, når det handler om vaccinerne.

- Er der kommunikeret nok om det? Det er der jo ikke, når mange er i tvivl. Det er kommunikationens vilkår, at det er modtageren, der bestemmer. Når en masse har været i tvivl, så har det ikke været godt nok, siger han.

PLO opfordrede i går og i forgårs Sundhedsstyrelsen til at kommunikere noget mere til borgerne om udrulningen af vaccineplanen.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen, men pressetjenesten oplyser, at det hverken er muligt at få en skriftlig kommentar eller et interview.