En hjerneskadet, dansk psykiater har gennem mere end to år behandlet patienter i Norge og Sverige.
Det foregik, uden at Sundhedsstyrelsen i Danmark forinden havde oplyst de norske og svenske sundhedsmyndigheder om, at der i Danmark fra flere sider var rejst tvivl om, hvorvidt psykiateren var i stand til at arbejde alene. Det viser dokumenter fra det danske sundhedsministerium.
Sagen er endnu et eksempel på, at de nordiske lande ikke deler advarsler om dårlige læger med hinanden.
Lægerne har derfor mulighed for at rejse på tværs af grænser, uden at deres kritiske sager følger med dem. Som DR Nyheder fortalte i oktober, har det bragt patienters sikkerhed i fare.
Samarbejdet mellem de nordiske lande er på dagsordnen i eftermiddag, hvor sundhedsminister Sophie Løhde (V) i et samråd skal svare på, hvordan det nordiske samarbejde kan styrkes i forhold til at udveksle informationer om læger.
Tvivl om arbejdsevne
Den nu tidligere psykiater, som DR Nyheder tidligere har fortalt om, pådrog sig en hjerneskade i en trafikulykke i 2002.
Efterfølgende blev han i Danmark vurderet af flere speciallæger, der rejste alvorlig tvivl om, hvorvidt psykiateren var i stand til at arbejde på egen hånd.
I 2004 modtog Sundhedsstyrelsen en indberetning fra en overlæge på Brønderslev Sygehus i Nordjylland, hvor psykiateren arbejdede.
Overlægen advarede om, at psykiateren ikke kunne fungere selvstændigt efter hjerneskaden, og at psykiateren udskrev speciallægeerklæringer og tog job som vikar ved siden af den beskyttede ansættelse, han havde fået.
Sundhedsjurister vurderer i dag, at Sundhedsstyrelsen allerede i 2004 kunne have grebet ind over for psykiateren.
Men det skete ikke. I stedet rejste psykiateren i årene 2004 til 2007 til Sverige, Norge og Grønland. Og her fik myndighederne altså ikke besked om de danske bekymringer om psykiaterens virke.
Klage fra norsk sygehus
DR Nyheder kender ikke til, at psykiateren skulle have fejlbehandlet patienter i Sverige og Grønland. Men i Norge klagede en afdelingschef på et norsk sygehus over psykiateren, efter at psykiateren havde været ansat i fem måneder.
Den fire sider lange klage er sendt til det vikarbureau, som psykiateren var ansat igennem, og en norsk kommune.
I klagen står blandt andet, at ”den faglige kvalitet af hans (psykiateren, red.) vurderingsevne og skøn desværre i mange tilfælde har været så dårlig, at jeg ikke synes, at det er forsvarligt at lade ham arbejde for os længere”.
Ifølge DR Nyheders oplysninger blev indberetningen ikke givet videre til Sundhedsstyrelsen i Danmark og er på den måde et eksempel på, at ikke kun Sundhedsstyrelsen har siddet på kritiske oplysninger om psykiateren.
”Til overhængende fare”
Den hjerneskadede psykiater vendte tilbage til Danmark i 2007, hvor han slog sig ned som privatpraktiserende psykiater i Vestjylland.
Efter adskillige alvorlige indberetninger fra læger, misbrugscentre, pårørende og patienter indskrænkede Sundhedsstyrelsen i 2012 psykiaterens ret til at udskrive medicin.
Det var først på det tidspunkt, at Sverige og Norge blev orienteret om psykiateren fra Sundhedsstyrelsen.
Landene fik også besked, da Sundhedsstyrelsen i maj 2013 fratog psykiaterens autorisation med henvisning til hans hjerneskade og det faktum, at han kunne ” være til overhængende fare” for sine patienter.
Sundhedsstyrelsen orienterede først Grønland om psykiateren i marts 2015 efter DR Nyheders dækning af sagen.