Speciallæge var til fare for patienter i Norge: Bagefter fortsatte han i Danmark

Odense Universitetshospital anede ikke, at de lod en læge arbejde med fejlbehandlinger i bagagen.

- Jeg ville da som arbejdsgiver være rigtig glad for at have de her oplysninger. Jeg havde ingen anelse om det.

Ordene kommer fra Niels Dieter Röck, der er ledende overlæge på ortopædkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital.

Det er nyt for ham, at norske myndigheder i 2014 vurderede, at en speciallæge var til fare for patienter, og at de derfor fratog hans norske autorisation.

Herefter tog speciallægen til Danmark, hvor han fik arbejde på en afdeling under Niels Dieter Röck og på Silkeborg Sygehus. Det viser dokumenter, DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Overrasket over forløb

Speciallægen kunne altså fortsætte med at arbejde på danske sygehuse, selvom han havde mistet retten til arbejde som læge i Norge.

Først 13 måneder efter at lægen mistede sin autorisation i Norge, fratog Sundhedsstyrelsen ham autorisationen midlertidigt i Danmark.

Niels Dieter Röck har været arbejdsgiver for speciallægen, der har fejlbehandlet patienter i både Norge og Danmark. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Niels Dieter Röck er overrasket over, at speciallægen, som han ansatte, ikke blev stoppet noget før. Og han mener, at der bør sikres en bedre kommunikation mellem de nordiske tilsynsmyndigheder.

- Når jeg ser det her forløb, er jeg er noget overrasket over, at der har været så mange sager, og man så har kunnet arbejdet videre inden for en så tæt enhed som de nordiske lande, siger han.

Fik kritik i Danmark før ansættelse til Norge

DR Nyheders gennemgang af sagen viser, at de norske myndigheder ikke var de første til at give speciallægen kritik.

Lægen fik arbejde i Danmark i 2007, og inden han drog til Norge i 2012, havde han tre gange fået kritik af Patientombuddet i Danmark.

I alle tre sager vurderede Patientombuddet, at lægen havde handlet ”under normen for almindelig anerkendt faglig standard.”

Men den kritik fik Norge ikke besked om før i 2014 – to år efter, at han var begyndt at arbejde i landet.

Patientsikkerhed i fare

De seneste dage har DR Nyheder fortalt om dårlige læger, der kan rejse frit mellem de nordiske lande uden at blive stoppet, selvom de har advarsler og klager i deres bagkatalog.

Reglerne i Norden er sådan, at læger har ret til at arbejde i både Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island, så snart de opnår autorisation i et af landene.

Men selvom grænserne dermed er visket ud, bliver oplysninger om advarsler og kritik ikke automatisk delt mellem landene.

Det skaber fare for patienternes sikkerhed, fastslår flere sundhedsjurister over for DR Nyheder.

Fælles lægeregister

Nordisk Råd har fem gange foreslået et fælles nordisk register, hvor myndigheder og arbejdsgivere kan se, om læger har fået kritik og advarsler.

Og fem gange er det blevet afvist af de nordiske sundhedsministre. Men nu vil rådet tage forslaget op igen.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) tvivler på, at der er opbakning til det, men hun vil gerne se mulighederne for at oprette et fælles nordisk register.

Odense spørger ind til klagesager

Ifølge Niels Dieter Röck havde de på Odense Universitetshospital indhentet referencer på speciallægen, inden han blev ansat.

I dag har de ændret proceduren, så de tjekker endnu mere op på lægernes baggrund.

- Til ansættelsessamtaler spørger vi nu specifikt ind til, om der er klagesager, der har udløst påtaler. For vi kan jo ikke få oplysninger andre steder fra, siger han.

DR Nyheder har flere gange forgæves kontaktet speciallægen både på telefon og mail. Vi har valgt at holde ham anonym, da myndighederne mener, at han har et misbrugsproblem.

Hvis du kender noget til sager, hvor læger flytter mellem landene i Norden, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til os på laeger@dr.dk