Folketingets retsudvalg fik forkerte oplysninger om, hvordan politiet havde forholdt sig, da den daværende kinesiske præsident, Hu Jintao, var på officielt statsbesøg i Danmark i 2012.
Således lyder en af konklusionerne i den længe ventede beretning fra Tibetkommissionen, som i dag er blevet offentliggjort.
- Det er selvfølgelig fuldstændig uacceptabelt. Man må aldrig give Folketinget forkerte oplysninger, og det er selvfølgelig også beskrevet i beretningen. Der er ikke nogen hos politiet, som er i tvivl om, at det her aldrig må ske igen, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).
Ministeren hæfter sig dog særligt ved, at hverken ministre eller ansatte i Udenrigsministeriet, Justitsministeriet, Statsministeriet og ved hoffet kendte til en operationsbefaling, der lød på, at betjente skulle sikre, at Tibet-demonstranter skulle skærmes for den kinesiske delegation.
- Der er ikke nogle topembedsmænd eller politikere, der har gjort noget, de ikke må. Og det er rigtig betryggende for vores retssamfund, for det havde været en skandale, hvis det havde været tilfældet, siger Søren Pape Poulsen.
Kommission: To betjente bør stilles ansvarlige
I den mere end 300 sider lange beretning bliver der sat konkrete navne på, hvem der i sidste ende er ansvarlige for, at demonstranter blandt andet fik frataget tibetanske flag, da den kinesiske præsident kørte gennem København. Ordre, som var klart ulovlige, lyder det fra Tibetkommissionen.
De to politifolk er politikommissær Henrik Oryé fra Københavns Politi, der var koordinerende leder for tre centrale politiaktioner, og som gav ordre til skærmning af demonstrationen på Højbro Plads med Golf-biler.
Den anden politimand, der ifølge kommissionen bør stå til ansvar, er vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen. Han var ansvarlig for operationsbefalingen, der blandt andet lød på at fratage demonstranterne deres tibetanske flag. Begge politimænd er i forvejen sigtet for have løjet i en retssag tilbage i august 2013, som Tibet-aktivister havde anlagt mod Københavns Politi efter at være blevet fjernet som demonstranter.
Minister tager Tibet-undersøgelse til efterretning
Derudover retter Tibetkommissionen også kritik mod en overordnet medarbejder i Københavns Politi, ledende politiinspektør Mogens Lauridsen – men ikke så alvorlig kritik, at det skal have konsekvenser for vedkommende.
- Der har været nogle betjente, der har ageret, som de har. Og det er selvfølgelig dybt beklageligt. Jeg er rigtig ked af den her sag, men jeg er også glad for, at vi har fået undersøgt det til bunds, siger justitsminister Søren Pape Poulsen, der fortæller, at det nu er op til Rigspolitiet at køre en disciplinær sag mod de to ledende politifolk.
Hvordan har du det med, at der er blevet begået grove overgreb mod basale frihedsrettigheder i dit politikorps?
- Jeg kan kun sige det, som jeg har fået overbragt fra kommissionen, at der er to polititjenestemænd, som man mener, at der kan rejses en sag mod. Det er rigtig, rigtig skidt, og nu kommer der en sag i Rigspolitiet.
Stoler du på som justitsminister, at det er isoleret til to mellemledere i politiet, der lige pludselig fik en idé om, at de ville bryde Grundloven?
- Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at når der har siddet en kommission i næsten to år og vendt hver en sten, så er kommissionens konklusion, som den er. Det forholder jeg mig ikke til udover at tage det til efterretning.
Mener du, at det er modbevist, at idéen om at skærme præsidenten skulle være opstået et sted højere oppe i systemet?
- Jeg ønsker ikke at forholde mig til alle mulige teorier, man kunne have. Jeg forholder mig helt faktuelt til den rapport, som jeg har fået. Og nu må myndighederne agere efter det.