Smugler-mobiler i fængsler har plaget politikerne i årtier

Ulovlige mobiltelefoner i fængslerne har været et problem, siden de kom frem.

Tilbage i 1995 prøvede den daværende justitsminister at sætte en stopper for indsmuglede mobiltelefoner i fængslerne og arresterne. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Det er uholdbart, at der bliver smuglet mobiltelefoner ind til de indsatte i landets fængsler.

Sådan lød meldingen i går fra justitsminister Søren Pind (V), efter det er kommet frem, at fire af de fængslede i terrorsagen fra København har haft adgang til mobiltelefoner.

- Derfor skal den fremadrettede indsats forbedres væsentligt i forhold til i dag, sagde ministeren.

Men ulovlige mobiltelefoner bag tremmerne er bestemt ikke noget nyt problem, og siden 2004 har Kriminalforsorgen fundet tusindvis af mobiltelefoner i fængslerne og arresterne.

Og det er bestemt heller ikke nyt, at politikerne prøver at sætte en stopper for det.

På dagsordenen i 1995

Helt tilbage i 1995 var der ifølge Berlingske Tidende problemer med indsmuglede mobiltelefoner i fængslerne.

Det fik daværende justitsminister Bjørn Westh (S) til at indskærpe over for fængselspersonalet, at de skulle blive bedre til at visitere venner og familie, der kom på besøg.

Det hjalp dog ikke det store, for i begyndelsen af 1997 kunne BT eksempelvis fortælle, at fængselsbetjentene i Vridsløselille i gennemsnit fandt en ulovlig mobiltelefon om dagen.

Året efter blev der ifølge Kriminalforsorgen beslaglagt 183 mobiler, og det tal blev ved med at stige i de efterfølgende år.

I 2003 var det så den daværende justitsminister Lene Espersen (K), der ville sætte hårdt ind over ulovlige mobiltelefoner. Her overvejede hun, om man kunne benytte såkaldte ”mobildræbere”, der med støjsignaler kunne kvæle de illegale telefonsamtaler.

2.000 beslaglagte mobiler om året

I 2007 valgte den daværende VK-regering så at gøre det strafbart for indsatte i lukkede fængsler og arrester at være i besiddelse af en mobiltelefon. Det blev også strafbart for gæster at smugle dem ind, når de kom på besøg.

Hvis mobiltelefonen blev opdaget i et åbent fængsel, kunne det føre til eksempelvis en advarsel eller en bøde.

Men lige meget hjalp det, for fra 2007 til 2014 blev der ifølge Kriminalforsorgen i gennemsnit beslaglagt mere end 2.000 mobiltelefoner om året.

Alene i 2014 blev der opdaget 1.921 telefoner bag tremmerne. Mere end halvdelen af dem blev fundet i lukkede fængsler eller arrester.

Millioner sat af til sagen

Ulovlige mobiltelefoner var også noget, der optog den seneste SR-regering.

I april 2015 skrev daværende justitsminister Mette Frederiksen (S) i et folketingssvar, at der ”skal være nultollerance over for mobiltelefoner i de lukke fængsler og arresthuse, og besiddelse af ulovlige mobiltelefoner skal mødes med konsekvente reaktioner.”

I svaret pegede hun blandt andet på, at der var blevet afsat 13,4 millioner kroner fra 2013-2016 til at styrke indsatsen mod ulovlige mobiltelefoner.

Nu er det så justitsminister Søren Pind, der vil styrke indsatsen over for smugler-mobilerne.

- Her og nu øger vi indsatsen med blandt andet kropsscannere, udtalte han torsdag.

Det kræver dog en lovændring, og derfor skal han først samle et folketingsflertal for at få det gennemført.

Vil sætte politihunde ind

Derudover er kriminalforsorgen i gang med at udarbejde nye retningslinjer for deres visitationer, og de vil også bruge håndholdte mobildetektorer, som i dag findes i alle fængsler og arresthuse.

Dertil vil justitsministeren have kriminalforsorgen til at bruge hundekorpset ”mere målrettet i indsatsen mod mobiltelefoner.

- Derfor skal hundene, som i dag er særligt trænet til at finde narkotika, fremover også trænes i at finde telefoner, oplyser Justitsministeriet.

Men spørger man både Fængselsforbundet og Kriminalforsorgsforeningen, kan man aldrig slippe helt af med de ulovlige mobiler, uanset hvor mange tiltag man igangsætter.

Det er kun et spørgsmål om kreativitet. Men vi kan minimere brugen af mobiler ved eksempelvis at lave flere ransagninger, have mobilscannere, eller lave punkt vise indsatser blandt de indsatte, sagde formanden for Kriminalforsorgsforeningen, John Hatting, i går til DR Nyheder.