Det er dybt uacceptabelt, at fire af de fængslede i terrorsagen fra februar sidste år har haft adgang til mobiltelefoner.
Sådan lyder meldingen fra justitsminister Søren Pind (V), der nu vil styrke indsatsen over for mobiler i fængsler.
Men ifølge Kim Østerbye, der er formand for Fængselsforbundet, kunne de pågældende fængselsmedarbejdere ikke have gjort mere for at forhindre, at de fire fængslede fik fingre i telefonerne.
- Da Kriminalforsorgen modtog fangerne fra politiet, var der ingen særlige forholdsregler omkring dem. De blev anbragt på samme vilkår som andre varetægtsfængslede, og derfor har vi ikke gjort noget særligt, siger Kim Østerbye og understreger, at de ikke fik at vide, at de fængslede udgjorde en særlig sikkerhedsrisiko.
Han ser frem til den undersøgelse af sagen, som justitsministeren nu har igangsat.
- Mine medlemmer bliver solgt fuldstændig, hvis ikke politiet fortæller os ved indsættelsen, at der er tale om fanger, som har behov for særlig opmærksomhed. Og det skete ikke her.
Kim Østerbye er dog enig med justitsministeren i, at der skal gøres mere for at forhindre, at der bliver smuglet mobiltelefoner ind i fængslerne. Især når man har en efterforskning kørende, hvor det er vigtigt for politiet, at de fængslede ikke kan kommunikere ud af kriminalforsorgen.
- Vi kan godt gøre det bedre, end vi gør i dag. Men der er uanede måder, man kan smugle mobiltelefonerne ind i fængslerne på, så det er umuligt at sikre sig mod, at de kommer ind, siger han.
Formanden foreslår, at man laver en mere koordineret sikkerhedsprocedure, så man bliver bedre til at spotte de fanger, der udgør en risiko. Derudover efterlyser han flere kropsscannere og flere hundepatruljer.
Københavns Politi ønsker ikke at kommentere kritikken fra Fængselsforbundet, før den samlede undersøgelse af sagen ligger klar den 1. marts i år.
Det vil justitsministeren gøre nu:
- •
Der skal igangsættes et forsøg med kropsscannere af den type, der kendes fra lufthavne, i flere af kriminalforsorgens lukkede institutioner. Det vil dog kræve en lovændring.
- •
Kriminalforsorgen skal anvende hundekorpset mere målrettet i forhold til at finde mobiltelefoner i fængslerne. Hunde, der er særligt trænet til at finde narkotika, skal fremover også trænes i at finde telefoner.
- •
Derudover udarbejder kriminalforsorgen nye retningslinjer for risiko- og analysebaserede visitationer. Det kommer også til at omhandle håndholdte mobildetektorer, der i dag findes i alle fængsler og arresthuse.