Ikke færre end syv gange er der siden terrorangrebet i København i starten af 2015 blevet skudt mod betjente i Storkøbenhavn. Den seneste episode fra i går med dødelig udgang.
Den 43-årige betjent, der i går blev skudt i hovedet ved politigården i Albertslund, blev tirsdag eftermiddag erklæret død.
- Vi er så kede af, at vi har en kollega på Vestegnen, hvis familie skal igennem det her. Det berører alle betjente i København dybt, siger Michael Bergmann Møller, der er formand for Københavns Politiforening.
Han konstaterer, at arbejdet for hans medlemmer og resten af betjentene i Danmark er blevet langt farligere med årene.
- Det er med livet som indsats, at man passer sit arbejde. Det giver jo anledning til langt større bekymring hos de pårørende, at man nu skal frygte for at dø, når man går på arbejde.
De skyder på os for at slå ihjel
Risikoen for at blive skudt har fyldt meget i betjentenes hverdag de seneste år.
- Det er det, der bliver talt om i vagtstuerne. Når det sker så tit, så bliver det en del af virkeligheden som betjent. Betjentene er ikke bange for at gå på arbejde, men de tænker mere over egen og kollegaernes sikkerhed, siger Michael Bergmann Møller.
- Betjentene er dybt rystede over, at der er sket den forråelse i samfundet. Nu går folk direkte over og skyder på os. De kan se, vi er betjente, og alligevel går de over og skyder på os for at slå os ihjel, lyder det fra formanden for Københavns Politiforening.
Skuddrabet rammer ikke kun betjentene i Storkøbenhavn.
De mange skudepisoder fylder også meget blandt betjentene i det nordjyske, fortæller formand for Nordjyllands Politiforening, Jens Jørgen Møller Nielsen.
- Her bliver der talt om, hvordan man kommer til og fra arbejde. Nogen har deres uniformsbukser på hjemmefra, med en civil jakke over deres uniform – er det legitimt at gøre længere? Skal vi agere anderledes i vores fritid og så videre? Det er sådan nogle ting, som rører sig i kollegernes arbejdsdag fremadrettet, sagde Jens Jørgen Møller Nielsen til DR Nyheder, få timer før betjenten blev erklæret død på Rigshospitalet.
To betjente skudt på Christiania
Gårsdagens skudepisode kommer efter en periode, hvor dansk politi har været hårdt ramt.
Tilbage i sommer kom to betjente i skudlinjen på Christiania - én af dem blev alvorligt såret efter skud i hovedet - og sidste år i februar blev yderligere to betjente ramt af skud under angrebet på Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København.
- Hverdagen er blevet markant anderledes, og man skal virkelig være 100 procent dedikeret til opgaven, fordi man skal være klar til det værste i en hvilken som helst lille opgave, forklarer Jens Jørgen Møller Nielsen.
Det billede kan formanden for Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Kaj Rasmussen, godt genkende.
- Der er meget lidt respekt for myndigheder efterhånden, og vi ser et stigende antal sager om vold mod kollegaer. Det er en mere rå verden, end da jeg var ung betjent, siger han.
Betjent fik sok med billiardkugle i hovedet
Kaj Rasmussen fortæller, at Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi for nylig havde en episode med en borger, som kastede en sok med en billlardkugle i lige i hovedet på en betjent.
- Når man helt uforberedt bliver angrebet, så har man jo ikke en kinamands chance for at forsvare sig. Det lyder også som om, det er tilfældet med vores kollega i Albertslund, siger han.
Lokalformanden, der også er tillidsmand i politikredsen, har en opfattelse af, at det efterhånden er en erhvervsrisiko, at betjente bliver slået og sparket.
- Det er aldrig noget, man kommer til at acceptere. Men man kan ikke gå rundt i konstant alarmberedskab, det kan man jo ikke holde til, siger Kaj Rasmussen.
Han har set eksempler på kollegaer, der har opgivet at være gadebetjent, fordi det har været for hårdt. I det daglige forsøger betjentene at vende ubehagelige episoder med hinanden. Og har de været udsat for noget meget voldsomt, bliver debriefing-beredskabet kaldt ind.
Overarbejde og terrorbevogtning
Også en enorm overarbejdspukkel sammenholdt med udvidede arbejdsopgaver med terrorbevogtning og grænsekontrol presser de danske betjente.
Og det er noget, som Jens Jørgen Møller Nielsen fra Nordjyllands Politiforening frygter, kan være med til at påvirke forholdet mellem borgere og politi i en negativ retning.
- Det skal forstås sådan, at når en kollega henvender sig til en borger i en sag, så kan han være så parat på det værste, at selve dialogen med den enkelte borger bliver uhensigtsmæssig. Altså at der bliver et skærpet forhold mellem borger og politi – det er særdeles uheldigt, siger han.
Den netop afdøde 43-årige betjent er nummer 11 på en trist liste med betjente, der er blevet dræbt i tjeneste.