Fortnite, TikTok, YouTube, Minecraft, Snapchat.
Fristelserne på telefonen er mange, men en del eksperter frygter for konsekvenserne af børnenes tid foran skærmen.
Den frygt deler man i Mariagerfjord Kommune, hvor man som den første i landet nu sætter gang i at certificere alle folkeskoler i at håndtere skærmforbruget.
- Alle skoler skal tage stilling og have nogle drøftelser om sagen. Så kan hver enkelt skole finde de løsninger, der fungerer lokalt, siger tovholder Helle Wolder.
Børn holdes fast ved skærmen
Certificeringen sker gennem firmaet Dabeco, der underviser både lærere, elever og forældre i sunde skærmvaner.
Det kan sagtens lade sig gøre at bruge mobilen og computeren positivt, understreger psykolog David Troutmann Madsen fra Dabeco.
- Det er rigtig fint, at man kan spille Fortnite med sine kammerater, og måske er der en e-sportsforening, man kan blive medlem af, siger han.
- Teknologien kan være fantastisk, hvis der er et formål med den. Men desværre er der mange af de her platforme, spil og medier, der er designet på en måde, der fastholder børn og unge i længere tid, end de har behov for og ønske om.
Lærerne skal undervises
Når en skole skal certificeres, holder Dabeco et oplæg for eleverne, hvor man tager en snak om, hvordan teknologi påvirker deres hverdag.
Men det er mindst lige så vigtigt at tage snakken med lærerne og vise dem, hvad børnene bruger deres tid på, siger David Troutmann Madsen.
- De er en del af børnenes liv. De kan se, hvornår teknologien kan bruges formålsbestemt, og hvornår det er teknologien, der - så at sige - bruger børnene, forklarer han.
Der skal findes en balance
Rune Lund Christensen er lærer på Valsgård Skole og har selv oplevet, hvordan teknologien gennem årene har vundet frem.
- Lige nu ser vi et meget stort forbrug af skærme, som børnene tager med i skole. Vi skal finde en balance i deres vaner, både i undervisningen, men også i det sociale liv børnene imellem, siger han.
Rune Lund Christensen glæder sig til at blive klogere på sit eget forbrug af skærme, men især håber han, at skolens elever får lidt mere indsigt.
- Jeg håber, at børnene vil se på sig selv og overveje, hvordan de bruger deres tid, og hvad der sker med deres hjerner, når de sidder foran skærmen, siger han.
Mariagerfjord er den første kommune i landet, der certificerer alle folkeskoler i at håndtere børnenes skærmforbrug. Rødovre, Slangerup og Frederiksberg kommuner er på vej med lignende tiltag.