Seks timers idræt om ugen halverer antallet af overvægtige skoleelever

Nyt dansk forskningsprojekt påviser effekten af flere idrætstimer i folkeskolen.

Elever i 0. op til 6. klasse kan halvere antallet af overvægtige elever med seks idrætstimer om ugen. Det viser ny dansk forskning. Dette er et arkivfoto uden tilknytning til historien. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Flere sveddråber og brændte kalorier i skolernes gymnastiksale reducerer antallet af overvægtige elever.

I Svendborg Kommune har folkeskolebørn fra 0. til 6. klasse været del af et nyt dansk forskningsprojekt, hvor antallet af idrætstimer på skoleskemaet er skruet i vejret.

I stedet for de sædvanlige to timers idræt om ugen, som normale folkeskoleelever modtager, så har eleverne i Svendborg Kommune modtaget seks timers idrætsundervisning om ugen.

Klokkeklare resultater

Forskningsprojektet har stået på i over 10 år, og nu viser resultatet, at ekstraindsatsen i gymnastiksalen har ført til klare resultater.

- Med ekstra idrætstimer kan man halvere overvægt og fedmeproblemer i folkeskolen, siger Niels Wedderkopp, professor ved research in childhood health fra Syddansk Universitet.

I Svendborg Kommune er man gået fra at have tre til fire overvægtige børn i hver klasse til i dag at have et til to.

Forebyggelsen af overvægt betyder samtidig, at de børn, der førhen var i risikogruppen for at blive overvægtige, vil opleve en generelt forbedret livskvalitet.

- De bliver bedre motorisk, de får bedre knogler og de får faktisk generelt et bedre liv, siger Niels Wedderkopp.

Verdens største forskningsprojekt af sin art

Idræts-forskningsprojektet i Svendborg Kommune har involveret 1.200 børn og er derfor verdens hidtil største forskningsprojekt af sin art.

Da forskningsprojektet blev søsat i 2008 deltog syv skoler fra Svendborg Kommune, men sidenhen er projektet blevet udbredt til yderligere fire skoler.

Det betyder, at elever fra 0. til 6. klasse fra 11 forskellige skoler i kommunen i dag modtager seks timers idræt om ugen.

Flere positive sideeffekter

Ifølge Svendborg Kommune skolechef, Nanna Lohman, har forskingsprojeketet foruden en reduktion i antallet af overvægtige børn også medført en række andre positive effekter.

- Idræt kan noget særligt og giver noget energi, som børnene kan bruge i andre fag. Samtidig kan vi se, at de børn, der førhen ikke havde så meget lyst til at dyrke idræt, de gør det nu alligevel sammen med deres venner og finder ud af, at det faktisk er dejligt at bevæge sig, siger Nanna Lohman.

I Svendborg Kommune bruger man den såkaldte understøttende undervisning, der indgår som led i nye skolereform på de ekstra idrætstimer. Ifølge kommunen koster de ekstra idrætstimer 4,5 millioner kroner om året.