Overlæge på børneafdelingen på Holbæk Sygehus Jens Christian Holm er fortørnet over et nyt forslag. Det er stigmatiserende, diskriminerende og ydmygende, mener han.
Forslaget lyder på, at belønne børn i en defineret risikogruppe, der formår at tabe sig frem til konfirmationsalderen, med 22.000 kroner.
Forslaget kommer fra læge og regionsrådsmedlem i Region Midtjylland Jørgen Winther (V).
Men ifølge Jens Christian Holm, der er en af landets førende inden for børn og overvægt, vil det næppe hjælpe at lokke børnene med en økonomisk gulerod.
At belønne børn, der er normalvægtige, kan ifølge ham medvirke til en opfattelse af, at børn med vægt problemer er unormale, og det skaber en polarisering i samfundet.
- Jeg synes ikke, vi skal belønne dem, der ikke bliver overvægtige. Jeg synes, at vi skal hjælpe dem, der er overvægtige. At straffe overvægtige børn, bidrager til yderligere ulighed, siger han.
Overlægen deltog tirsdag i en debat om forslaget i Aftenshowet.
Fedme skyldes meget mere end dovenskab
Regionsrådsmedlem Jørgen Winther har stillet forslaget, fordi han mener, at det er bedre at sætte gang i forskellige initiativer end at sidde på hænderne.
- Hverken jeg eller nogen anden, ved hvad forslaget vil betyde, men tænk hvis en tredjedel af børnene kan undgå at blive overvægtige. Politikerne på Christiansborg, tager ikke overvægt hos børn alvorligt, der er ikke et eneste parti, der har et program for, hvad man skal gøre, siger han og uddyber, at der er nødt til at blive taget hånd om problemet, før det vokser sig større.
Ifølge overlæge Jens Christian Holm er det helt misforstået at se så simpelt på fedme.
Han vil gøre op med den gængse opfattelse af, at overvægt udelukkende handler om, hvor meget vi bevæger os, og hvor meget vi spiser.
Fedme skyldes også genetiske og psykiske aspekter, og det tages ikke med i ligningen i det nye forslag, fortæller Jens Christian Holm.
- Forslaget giver udtryk for, at overvægt handler om at være doven, man spiser for meget, og bevæger sig for lidt, og det er ikke korrekt. Det er langt mere kompliceret end at reducere det til mad og træning. Kroppen bevarer og forsvarer aktivt sine fedtdepoter, siger han.
Han peger på, at omsorgssvigt hos børn især er et problem. Og de børn, der i forvejen er udsatte, vil med det nye forslag opleve en endnu større grad af svigt og stigmatisering.
- Forslaget er godt, fordi man gerne vil gøre noget ved problemet og gerne vil bruge penge på det. Jeg synes ikke, det er godt, fordi man ikke har forstået, hvad overvægt er, og hvordan man behandler det, siger han.