S: Pape må lægge pres på EU for at få udleveret oplysninger til efterforskning

Det er dybt utilfredsstillende, hvis dansk politi ikke får, hvad de beder om i forbindelse med en efterforskning, siger politikere.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) må lægge pres på EU-systemet, mener Socialdemokraternes Trine Bramsen. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) må lægge pres på EU-systemet for at få ændret reglerne, så eksempelvis dansk politi får nemmere ved at få udleveret oplysninger fra amerikanske sociale medie-virksomheder til brug for efterforskning.

Sådan lyder det fra Socialdemokraterne efter historien om, at dansk politi har haft problemer med at få udleveret materiale til brug for efterforskningen i terrorsagen fra Kundby.

- Vores klare opfordring til justitsministeren er at tage den her gennem EU og lægge et massivt pres. Det er lige præcis i den her slags sager, at det er godt, at vi indgår i en tæt alliance med landene omkring os. Det må være den rigtige vej at gå, siger Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokraterne.

Flere af hinanden uafhængige kilder siger til DR Nyheder, at dansk politi forgæves har forsøgt at få udleveret materiale fra blandt andet billedtjenesten Snapchat i Kundby-sagen. Her er det kendt, at den 16-årige tiltalte pige var særdeles aktiv på netop Snapchat og en række andre sociale medier.

Hos Dansk Folkeparti siger retsordfører Peter Kofod Poulsen, at det er meget betænkeligt.

- Det er jo ikke en lille sag, der er tale om her. Hvis store virksomheder står i vejen for politiets arbejde, er det ekstremt uheldigt og rejser jo en masse spørgsmål i forhold til sikkerhed, siger Peter Kofod Poulsen.

Han mener, at det skal undersøges, hvor stort problemet er.

- Det er afgørende, at regeringen går ind i den her sag og forholder sig til den, siger Peter Kofod Poulsen.

Andre lande har samme problemer

I både Frankrig og Tyskland har politiet haft samme problemer med at få udleveret ønsket materiale fra amerikanske virksomheder til brug i terrorefterforskning.

Det fik sidste år de to lande til at rette henvendelse til EUs Rådet for retlige og indre anliggender, som består af EU-landenes justitsminister og indenrigsministre.

På et rådsmøde i december besluttede Rådet, at EU-kommissionen nu skal arbejde på at fremlægge en række mulige lovændringer, som skal gøre det lettere for politiet i EU-landene hurtigt at få udleveret materiale fra virksomheder som Facebook.

Men det skal ikke forhindre justitsminister Søren Pape Poulsen i at ride med på den hest, som Frankrig og Tyskland har sadlet, mener Socialdemokraterne.

- Det betyder jo ikke, at vi ikke kan presse på fra dansk side og tilkendegive, at det her er noget, der er vigtigt for dansk politi, siger Trine Bramsen.

I regeringspartiet Venstre er retsordfører Preben Bang Henriksen enig i, at sagen er problematisk.

- Det er dybt utilfredsstillende især i en tid, hvor mere og mere kriminalitet flytter over på IT-platforme. Hvis der er problemer for dansk politi, må vi have lovgivningen lavet om enten i EU eller i dansk lovgivning, siger Preben Bang Henriksen.

Hverken Rigspolitiet eller Midt- og Vestsjællands Politi, som har efterforsket terrorsagen mod Kundby-pigen, har ønsket at kommentere historien.