S og DF: Send flere hjemmeværnsfolk til grænsen

Et større korps af hjemmeværnsfolk skal aflaste enormt presset politi.

Det er knap to uger siden, de første hjemmeværnssoldater blev sat ind ved grænserne. Der må gerne komme flere, mener både S og DF. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Der skal flere grønne baretter i aktion ved den danske grænsekontrol og færre blå politikasketter. I hvert fald hvis det står til Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Det er nu knap to uger siden, at hjemmeværnsfolk med grønne baretter blev sendt til de danske grænseovergange for at aflaste politiet.

De to partier er nu klar til at skrue på knappen, så de blåklædte politibetjente kan blive aflastet yderligere.

- Det er meget få hjemmeværnsfolk, der har erstattet politibetjentene. Når erfaringerne er så utrolig gode med brugen af hjemmeværnsfolk ved grænsen synes vi, det giver god mening at se på, om ikke vi skal uddanne nogle flere og erstatte nogle af de betjente, der vel at mærke mangler hjemme i politikredsene, siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

Hun får opbakning fra Venstre-regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti.

- Man kan godt øge antallet af hjemmeværnsfolk, det skal dog fortsat være under politiets ledelse. Der skal være betjente til stede, der kan styre situationen. Men det kunne være rigtig godt at uddanne langt flere hjemmeværnsfolk end hidtil, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF).

Som det er nu, bærer knap tre ud af ti kontrollører ved grænseovergangene de grønne hjemmeværnsbaretter.

Målt på årsværk udgør hjemmeværnsfolk 28 procent af bemandingen ved grænserne. Det viser DR Nyheders beregninger på baggrund af et svar fra justitsminister Søren Pind (V) til Folketingets Retsudvalg.

Og det er en fornuftig ide. Så længe det foregår under samme vilkår som i dag, hvor politiet har det overordnede ansvar og Hjemmeværnet ikke skal bruge våben, siger formand for Politiforeningen Claus Oxfeldt.

- Grænsekontrollen lægger et enormt pres på politibetjentene. Jeg er frustreret over, at vi nu står i alle de her lappeløsninger. Ingen gad lytte til Politiforbundet, der igen og igen har sagt, at politiet er alt for sårbart i tilfælde af, at der skete noget, der krævede en større indsats som nu.

En opgørelse fra Rigspolitiet viste i begyndelsen af juni, at landets politikredse tilsammen har brugt næsten 231.000 timer på grænsekontrol inklusiv transport.

Det giver en samlet regning på mere end 46 millioner alene for årets første fire måneder. Overarbejdstimer og særlige tillæg er ikke regnet med i opgørelsen.