Beredskabsstyrelsen efter Ingolf: Det var ikke så massivt, som vi havde frygtet

Den højeste vandstand blev målt i Odense Fjord med 1,68 meter over normalen.

Vandstanden i Odense Fjord nåede op på 1,68 meter over normalen. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

Prognoserne havde lagt op til, at stormen Ingolf kunne føre til store ødelæggelser og en 100-årshændelse med en vandstand på 1,9 meter over det normale. Men så slemt blev weekendens vejr heldigvis ikke.

- De steder, man var bange for, at der kom vand indover, var ved Jyllinge Nordmark nord for Roskilde og over langs Odense Fjord. Man var meget tæt på, at det rendte indover diger og dæmninger, fortæller Lars Schou, operativ chef i Beredskabsstyrelsen, og fortsætter:

- Det undgik man heldigvis. Det var ikke så massivt, som vi havde frygtet. Det er en lettelse, fordi vi har undgået, at en masse mennesker fik ødelagt deres hjem, og man skulle ud og evakuere.

Vandstanden i Odense Fjord toppede 1,68 meter over normalen, mens vandstanden nåede sit højeste ved Jyllinge Nordmark og Roskilde Fjord omkring midnat, hvor vandstanden lå på 1,28 meter over normalen.

Dynamiske prognoser

Flere steder i landet arbejdede politi, beredskab og frivillige i døgndrift med at forberede sig på stormen. Der blev sat høje diger og dæmninger op for at være klar til at modstå den stigende vandstand. Og som timerne gik, blev prognoserne værre og værre søndag.

- Prognoserne justeres jævnligt. Der skal ikke så meget til, før en måling stikker af. Og derfor sagde man i går, at man kunne være på vej mod en 100-årshændelse, hvilket betyder, at det er en hændelse, der rent statistisk kun sker en gang hvert hundrede år, fortæller DR's vejrvært Jesper Theilgaard.

  • I Nyborg har man i over et døgn pumpet vand fra voldgraven til havnen for at undgå oversvømmelser. (Foto: Anders Rasmussen, DR Nyheder)
  • Ved Jyllinge Nordmark var de store pumper i gang i går for at få vand væk. (Foto: Anders Rasmussen, DR Nyheder)
  • Hvis man bevægede sig ud på vejene som bilist, skulle man køre ekstra forsigtigt. (Foto: Mads Dalegaard/Scanpix 2017) (Foto: © Mads Dalegaard, Scanpix)
  • Stormen Ingolf var søndag aften skyld i oversvømmelser i Horsens. (Foto: © Mads Dalegaard, Scanpix)
  • Ved Seden Strandby på Fyn fik stormen Ingolf vandstanden til at stige. Beboere havde selv bygget en mur af beton og sandsække for at holde vandet ude. Og derudover sat en pumpe op, der kunne føre vand fra haven og ud i Odense Fjord. (Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix 2017) (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)
  • Den forhøjede vandstand efter stormen Ingolf ramte sent søndag Vikingemuseet i Roskilde. Vandet nåede heldigvis ikke at komme ind og lave ødelæggelser. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)
  • Politihjemmeværnet var ude og spærre af områder af i Horsens, da stormen Ingolf var skyld i oversvømmelser. (Foto: Mads Dalegaard/Scanpix 2017) (Foto: © Mads Dalegaard, Scanpix)
1 / 7

Men det blev kun til en 50-årshændelse i Nyborg med en vandstand på 1,41 meter over normalen.

- Sidst på aftenen søndag var det dog ikke så slemt. Det er meget små ting, der afgør det. Vindretningen har været med os. Og så kan der i en prognose godt ophobe sig noget vand, som i realiteten ikke er der, siger Jesper Theilgaard og fortsætter:

- Beredskabet har hele tiden været opdateret med de seneste prognoser. Det har gjort, at man har været forberedt på det værste og derfor har håndteret stormen så godt.

Fint samarbejde mellem myndighederne

Beredskabsstyrelsen havde over 200 medarbejdere i gang over weekenden. 130 var indsat til at håndtere det praktiske arbejde med stormen, og omkring 70 mennesker sad klar på styrelsens centre rundt om i landet for at koordinere indsatsen og tage imod henvendelser.

- Der har været et rigtig fint samarbejde mellem myndighederne og de frivillige. Nu skal vi have pakket materialet sammen og have det vasket og klargjort, så det kan bruges igen, siger Lars Schou.

Stormen Ingolf har kostet en 60-årig mand livet. Kort efter midnat blev han bragt til Rigshospitalet efter et færdselsuheld ved Vesterlyng i Kalundborg Kommune på grund af oversvømmelser på vejen. Mandens tilstand var kritisk, og han afgik ved døden, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.