Retslægerådet tvivlede på om udskældt læge var egnet til at arbejde

Sundhedsstyrelsen lukkede sag om læge Mikael Nordfors, efter at Retslægerådet havde påpeget, at han kunne være til fare for patienter.

Den svenske læge Mikael Nordfors arbejder i Sverige. I juli i år fikm han frataget sin autorisation i Danmark. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

To gange er den svenske læge, Mikael Nordfors, blevet undersøgt af speciallæger i Danmark. De skulle for Sundhedsstyrelsen undersøge, om han overhovedet var egnet til at arbejde som læge.

Det fremgår af dokumenter udleveret af Mikael Nordfors, der har givet DR Nyheder lov til at referere fra dem.

Speciallægernes undersøgelse af den svenske læge sker i 2008 og 2010. Herefter sender Sundhedsstyrelsen sagen til landets højeste lægefaglige instans, Retslægerådet ”med henblik på at få Retslægerådets vurdering af” om Mikael Nordfors ”er egnet til at udøve lægefaglig virksomhed.”

Altså om han er i stand til at arbejde som læge.

Sundhedsstyrelsen lukker sagen

Af dokumenterne fremgår det, at Retslægerådet i sommeren 2011 på baggrund af speciallægeerklæringerne konkluderer, at det ikke kan udelukkes, at lægen:

”på grund af forstyrrelse i personlighedsstrukturen, vil kunne være til fare for andre mennesker under udøvelsen af Deres erhverv.”

Alligevel lukker Sundhedsstyrelsen derefter den tilsynssag, der er om lægen. Og i sommeren 2012 meddeler styrelsen den beslutning til Mikael Nordfors:

”Sundhedsstyrelsen finder, at der ikke på baggrund af det foreliggende materiale er tilstrækkeligt baggrund for at antage, at De vil være til fare for patientsikkerheden i deres fremtidige virke som læge.”

Ekspert: Patienter bærer risiko

Ved at lukke sagen har Sundhedsstyrelsen ladet tvivlen komme lægen og ikke patienterne til gode. Det vurderer lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet, Kent Kristensen:

- I samtlige vurderinger bliver der rejst tvivl om hans egnethed til at praktisere som læge. Det betyder i praksis, at når man vælger at lukke sagen, bliver det en risiko, patienterne kommer til at bære.

Han mener, at Sundhedsstyrelsen vælger at lukke sagen på et løst og utilstrækkeligt grundlag.

- De burde have søgt den yderligere rådgivning, som de er blevet anbefalet af en af speciallægerne, siger han.

Ny praksis i Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen fratog Mikael Nordfors' autorisation midlertidigt i sommer, efter at han i april i år udsatte en patient for en livstruende fejlbehandling.

Men hvis Sundhedsstyrelsen havde lyttet til Retslægerådet, kunne den fejlbehandling måske havde været undgået, fordi myndigheden så havde grebet tidligere ind.

Sundhedsstyrelsens direktør for Tilsyn, Anne-Marie Vangsted, siger i en skriftlig kommentar til DR Nyheder, at Sundhedsstyrelsen har indført ny praksis:

- Hvor der bliver grebet hurtigt ind, og hvor tvivlen vil komme patienterne til gode, når for eksempel Retslægerådet ikke konkluderer helt entydigt.

Nordfors: Sundhedsstyrelsen miskrediterer mig

Til sagen siger læge Mikael Nordfors selv:

- Anderledes tænkende læger forfølges i Norden, sådan er det. Sundhedsstyrelsen er gået meget langt i deres forsøg på at miskreditere mig.

- De har blandt andet fået udfærdiget to speciallægererklæringer, der for eksempel påstår, at jeg har en personlighedsforstyrrelse og et misbrug. Begge dele er heldigvis nu afkræftet af Tyskland".

Hvis du kender noget til sagen om Mikael Nordfors eller til lignende sager, hvor læger flytter mellem landene i Norden, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til os på laeger@dr.dk