Retskorrespondent om Ry-sag: At se på er nok til at blive dømt

Retten har kendt alle fire drenge skyldige i grov vold i Ry-sagen.

Retten i Horsens har i dag idømt fire drenge fængselsstraf for at kaste molotovcocktails mod en femte dreng. (Foto: Michael Drost-Hansen/Scanpix 2017) (Foto: © Michael Drost-Hansen, Scanpix)

Dommen i Ry-sagen er et eksempel på, at det ikke er nok blot at sige fra, når en kriminel handling finder sted. Det kræver, at man reelt handler, hvis man ønsker at blive frifundet.

Det forklarer DR's retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe, efter at Retten i Horsens i dag har kendt fire drenge skyldige i grov vold.

- To af drengene har været med i mindre grad. Men fordi der ikke er nogen, der har forhindret forbrydelsen ved at gå væk eller advare brandofferet, så er alle blevet dømt, fordi de har gjort det i forening, siger hun.

To af de dømte idømmes fængsel i et år og seks måneder - heraf seks måneder ubetinget. Det skyldes blandt andet, at det var dem, der havde fabrikeret de to molotovcocktails, som blev kastet efter drengen - hvoraf den ene ramte ham.

De to andre idømmes fængsel i et år - heraf fire måneder ubetinget.

Ifølge Trine Maria Ilsøe er læren i denne sag, at man skal sige fra, hvis ens mavefornemmelse siger, at der er noget helt forkert i gang.

- En af drengene fortalte i retten, at han havde sagt, at han ikke ville være med til det. Men han blev stående og gjorde ikke noget. Dommeren lagde vægt på, at hvis man skal træde tilbage fra en forbrydelse efterfølgende, så kræver det, at man gør noget aktivt. Og det har de to drenge ikke gjort i denne sag, siger hun.

Samtidig fortæller retskorrespondenten, at strafferammen ligger inden for normalen, og at retten har lagt vægt på drengenes unge alder, når de ikke dømmer dem hårdere. De fire drenge har bedt om betænkningstid i forhold til at anke til landsretten. Forsvarerne har fra begyndelsen ønsket drengene frifundet.

Trine Marie Ilsøe pointerer, at de fire drenge allerede har siddet fængslet i knap tre måneder, så en eventuel afsoning vil blive forkortet.

Offeret ønsker forsoning

Brandofferet blev forbrændt på 20 procent af kroppen primært med andengradsforbrændinger, da han blev ramt af molotovcocktailen. Han er fortsat mærket af sine brandsår både psykisk og med fysiske smerter, fortæller drengens bistandsadvokat.

Men ifølge Trine Maria Ilsøe vil drengen gerne forsones med de fire dømte.

- Det mest rørenede ved sagen var, da bistandsadvokaten ringede til sin klient efter dommen. Her sagde drengen, at han var glad og tilfreds, men at han håbede, at de alle kunne mødes og blive venner igen, siger hun og fortsætter:

- Det kunne drengene nok godt finde ud af, mener bistandsadvokaten. Det, han håber, er, at Ry er klar til det, og at de voksne lader de unge blive gode venner igen og gør det muligt for dem at fortsætte deres liv i Ry, siger hun.

Overfaldet skete ved en sportsplads i Ry den 6. februar i år og skulle efter drengenes forklaring afgøre en konflikt mellem dem, der havde stået på en uges tid.

Under retssagen har drengene forklaret, at det alene var for at skræmme, at de havde medbragt to molotovcocktails - og ikke for at sætte ild til deres kammerat. Men med dagens dom har retten altså vurderet, at der var tale om grov vold.