Rapport kortlægger folkesygdomme: Angst er skyld i flest tabte arbejdstimer

En ny stor rapport - Sygdomsbyrden i Danmark - gør omkostningerne ved 21 sygdomme op. Hvert år koster angst 8,6 milliarder kroner på grund af tabt produktion.

Det er ikke en fysisk sygdom, der holder flest mennesker væk fra arbejdsmarkedet i Danmark. Det er derimod en psykisk lidelse: Angst.

Hvert år er angst skyld i tabt produktion for mere end 8,6 milliarder kroner. Det er en af mange konklusioner i den nye omfattende rapport, Sygdomsbyrden i Danmark, der ser nærmere på omkostningerne ved de 21 mest udbredte sygdomme herhjemme.

Og det er der to klare årsager til, forklarer Louise Eriksen, forsker på Statens Institut for Folkesundhed og en af forfatterne bag rapporten:

- Der er mange nye tilfælde af angst, og så er angst en sygdom med tidlig debut. Så det vil kunne betyde, at man er mange år uden af arbejdsmarkedet enten på grund af mange sygedage eller på grund af førtidspension, forklarer hun.

Sundhedsstyrelsen: Bemærkelsesværdigt

Og det er bemærkelsesværdigt, at angst koster så dyrt i tabt produktion, mener Jette Jul Bruun, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen. Men det er først og fremmest synd for dem, det rammer:

- Det er jo udtryk for, at man mister tilknytning til arbejdet, og dermed mister man livskvalitet. Og det bekræfter os i, at det her med den mentale sundhed skal vi blive ved med at kigge på.

- Efterslæb med behandling

Dét er man helt enige i i PsykiatriFonden. Her kommer det bag på formand Anne Lindhardt, at angst i dén grad er topscorer, når det gælder de tabte arbejdstimer.

- Jeg tror, vi har haft et stort efterslæb med at anerkende angst-sygdomme som sygdomme og så få sat ind med behandling. Der har været for lidt af den tidlige opsporing, så når man når frem til en førtidspension, som man jo har gjort i de her tilfælde, så har man været syg rigtig længe, siger hun.

Ifølge den nye rapport er der årligt 17.000 nye tilfælde af angst, og flere end 135.000 mennesker lever med sygdommen. Reelt er tallet dog formentlig større, fordi der er et stort mørketal, forklarer Anne Lindhardt.

Hun mener, at det i høj grad er den måde, samfundet er indrettet på, der presser folk:

- Det hører vi faktisk alle steder fra. Og det gælder på arbejdsmarkedet, det gælder i uddannelsessystemet og det gælder ikke mindst fra de egne krav, folk stiller til, hvad der er det perfekte liv, siger hun.

- Dyrt at gribe ind, når skaden er sket

Samtidig har der generelt været en manglende erkendelse af, at psykiske lidelser er mindst lige så belastende, som fysiske lidelser, mener Anne Lindhardt. Her håber hun, at den nye rapport vil gøre en forskel, så der kan blive sat ind tidligere:

- Jeg forventer, at sundhedspolitikerne tager det her alvorligt og afsætter ressourcer til forebyggelsesplaner. Det er alt, alt for dyrt at gribe ind, når først skaden er sket. Det er dyrt at skulle give en førtidspension på grund af en angsttilstand, som man faktisk kunne have grebet ind over for meget tidligt i et menneskes liv, så de ikke bliver så syge af det, siger hun.

1.900 førtidspensioner

Produktionstabet i rapporten er opgjort ved at se på antallet af førtidspensioner samt antallet af sygedage. Hvert år bliver 1.900 mennesker tilkendt en førtidspension på grund af angst.

Og erhvervsaktive personer med angst har hvert år 1,9 millioner flere sygedage end erhvervsaktive personer uden angst. Alt data er fra 2010 til 2012.

Ondt i ryggen rammer flest

Rapporten viser også, at lænderygsmerter er den mest udbredte sygdom i Danmark. Her er næsten en million personer ramt. Lungekræft er hvert år er skyld i flest tabte leveår – 22.000 alt i alt. Og så er diabetes den sygdom, hvor der er flest nye tilfælde. Hvert år rammes 29.000 mennesker af dén sygdom.

Du kan læse mere om Sygdomsbyrden i Danmark på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.