Hjemmebesøg hos depressionsramte er en succes

Psykiatrisk Center Frederiksberg har reduceret antallet af indlæggelser siden april, hvor den fysiske skadestue lukkede til fordel for hjemmebesøg.

Den psykiatriske skadestue på Frederiksberg har succes med at besøge angst- eller depressionsramte borgere. (© Colourbox)

Den fysiske psykiatriske skadestue på Frederiksberg er lukket og erstattet med et telefonnummer.

Og det er der umiddelbart tilfredshed med hos borgerne, lyder vurderingen fra afdelingssygeplejerske på Psykiatrisk Center Frederiksberg, Jacob Vagner Madsen.

For siden april har han og kollegaerne i stedet taget turen hjem til de angst- eller depressionsramte borgere på Frederiksberg og i Vanløse. Og det giver større tilfredshed og sparer en tur i venteværelset, er hans klare fornemmelse.

- Dels giver de selv udtryk for det, og det er også noget vi spørger dem om med en patient-tilfredshedsundersøgelse, når vi afslutter et forløb, fortæller han.

Besøg giver et bedre indblik

Hjemmebesøgene giver også et bedre indblik i den sygdomsramtes hverdag og ressourcer derhjemme.

- Det kan være venner eller familie, der kan støtte op. Og så kan man også komme ud i et hjem og opdage, at tingene måske er værre fat, end man ville have kunnet opdage, hvis de var mødt op på en skadestue og man havde haft en samtale med dem alene, siger Jacob Vagner Madsen.

Psykiatrisk Center Frederiksberg har siden april, hvor den fysiske skadestue lukkede til fordel for hjemmebesøg, reduceret antallet af indlæggelser. I alt er 10 sengepladser blevet nedlagt på centeret på Frederiksberg.

Metoden får opbakning

Det er en udmærket ide at erstatte en psykiatrisk skadestue med et team, der kommer hjem til dem, der rammes akut af for eksempel angst eller depression. Det mener Per Vendsborg, der er psykiater i Psykiatrifonden.

- Hvis man har kapacitet til at rykke ud i den udstrækning, der er behov for det. Det vil sige, patienterne henvender sig for at få hjælp og får den, så er det i høj grad en god erstatning, siger Per Vendsborg.

Men der er konkrete tilfælde, hvor det ikke giver mening at lukke ned for den fysiske psykiatriske skadestue. Og det skal man finde en løsning på, mener han.

- En del af de hjemløse har alvorlige psykiske lidelser. Og man skal jo have et sted for at blive besøgt, og har man ikke det, så er det jo svært at henvende sig på et gadehjørne, påpeger han.