Anklager Morten Frederiksen lagde usædvanligt hårdt ud, da han indledte afhøringen af tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup mandag morgen i retten i Glostrup.
'Henrik Qvortrup', sagde anklageren højt, og med særligt tryk på efternavnet, hvorefter han fortsatte:
- Der er noget, der har undret mig, og som du måske kan hjælpe mig med. Vi har set en række mails og sms’er og hørt en række forklaringer her i retten. Hvorfor nægter du dig egentlig skyldig?
Spørgsmålet kom tydeligvis bag på Henrik Qvortrup.
Vidneafhøringer med tiltalte begynder sædvanligvis med lidt blødere spørgsmål, men ikke i dag. Henrik Qvortrup svarede lettere overrumplet, at han nægter sig skyldig, fordi han ikke har været med til noget strafbart eller forkert.
Kom ikke med afgørende nyt
Allerede fra morgenstunden var forventningerne til afhøringen af Henrik Qvortrup skruet op. Tilhørerpladserne var fyldt op, og medieopbuddet foran retten var stort, da Henrik Qvortrup ankom til retten sammen med sin forsvarer, advokat Anders Nemeth.
Havde man forventet, at Henrik Qvortrup ville sige noget afgørende nyt, blev man slemt skuffet. Dog var der en række nuancer, som fortjener at blive gengivet.
Henrik Qvortrup forklarede, at da han blev ansat på Se og Hør i 2002, var samarbejdet mellem ugebladet og de kendte ”hyggebaseret”. Det lavede han om på, blandt andet ved at Se og Hør indførte den såkaldte tip-telefon, hvor læserne for et godt tip kunne få op til 10.000 kroner, fortalte han i retten:
- Vi begyndte at lave et blad for læserne, ikke de kendte. De kendte begyndte at vånde sig, for vi gik til stålet, forklarede Henrik Qvortrup.
Han har alene en svag erindring om det møde med tys-tys-kilden i juni 2008, som grundlagde samarbejdet om kreditkortoplysninger.
En aftale som de fleste af de tiltalte i dag ville ønske ikke var indgået, for de flere hundrede sms’er med kendtes kreditkortoplysninger er grunden til, at seks personer nu sidder på anklagebænken, tiltalt for grove overtrædelser af straffeloven.
Skulle have honorar for royal bryllupsrejse
Som Henrik Qvortrup husker det skæbnesvangre møde, handlede det om, at tys-tys-kilden skulle have et honorar for de kreditkort-informationer, han allerede havde givet til Se og Hør vedrørende prins Joachims og prinsesse Maries bryllupsrejse til Canada.
- Som jeg husker det, siger kilden, at han har adgang til lignende oplysninger om kendte. Jeg husker ikke, at ordet kreditkort bliver nævnt på mødet, men vil absolut ikke afvise det, forklarede Henrik Qvortrup.
Henrik Qvortrup afviste imidlertid, at han vidste, at det tys-tys-kilden gjorde var ulovligt.
- Jeg vidste godt, at kilden ikke stod til at få det udvidede julegratiale på NETS. En kilde gør typisk noget han ikke må for sin arbejdsgiver. Men det er ikke det samme som at han gør noget ulovligt for at skaffe oplysningerne. Jeg vidste ikke, at han brugte metoder der gik udover hans beføjelser.
'Kendte fik betalt rejser sydpå'
Anklager Morten Frederiksen forsøgte flere gange at amputere Henrik Qvortrups talestrøm. Eksempelvis med spørgsmålet:
- Det her er en kreditkortkilde, Burde din alarmklokke ikke have ringet?, ville han vide.
- Jeg havde jo ikke det faktuelle bagtæppe som jeg har i dag. Dengang var det bare en kilde som alle andre, lød svaret.
Og så fortalte Henrik Qvortrup ellers, at han tilbød tys-tys-kilden 10.000 kroner om måneden, for han ville gerne have, at kilden ringede til Se og Hør, før han ringede til andre medier. De 10.000 kroner skulle udbetales på den måde, at kilden afleverede bilag fra eksempelvis restauranter, hvorefter han fik beløbet udbetalt i kontanter. Den procedure var normal praksis på Se og Hør, forklarede Henrik Qvortrup.
Se og Hør havde nemlig også kilder i kongehuset, i lufthavnen og i nattelivet, der blev honoreret på samme måde som tys-tys-kilden, måtte man forstå. I den mere kulørte ende fortalte Henrik Qvortrup, at der også var kendte danskere på den sorte aflønningsliste:
- Der er adskillige kendisser, der har fået betalt rejser sydpå. Nogle af de krænkede kendisser i denne sag har også fået betalt rejser, fortalte Henrik Qvortrup, dog uden at nævne navne.
Under afhøringen kom anklageren også ind på en telefonsamtale mellem Henrik Qvortrup og journalist Kasper Kopping fra marts måned 2014. På dette tidspunkt er Henrik Qvortrup politisk redaktør på TV 2, hvor han hører et rygte om, at der er en bog på vej om Se og Hørs arbejdsmetoder.
- Det, synes jeg da, er ufedt, jeg havde lagt den periode bag mig, forklarer han om baggrunden for, at han ringer til Kasper Kopping, og spørger ham om han har hørt om bogen.
- Min dialog med Kopping handler om, hvad vi begge to havde hørt. Jeg tror, at jeg undervejs spørger Kopping, om der ligger et referat fra det møde, og så spørger jeg, om vi ikke kunne være enige om, at det møde aldrig havde fundet sted.
Anklageren syntes,det lød mystisk, at han sådan forsøgte at instruere Kasper Kopping. Til det svarede Henrik Qvortrup:
- Jeg skal da ærligt erkende, at jeg ikke havde noget stort ønske om, at det skulle blive en stor historie. Jeg havde på det tidspunkt et godt job på TV2. Når man ser på, hvad der er sket efterfølgende, så synes jeg da, det var et meget godt råd, jeg gav dengang.
Her er anklagerne mod Henrik Qvortrup
- •
- At have godkendt, at Se og Hør modtog og uberettiget udnyttede oplysninger om prins Joachim og prinsesse Maries bryllupsrejse.
- •
- Under særligt skærpede omstændigheder at have aftalt, at tys tys-kilden systematisk skulle skaffe sig adgang til kendtes kreditkorttransaktioner.
- •
- Bestikkelse, da tys tys-kilden ifølge anklageren modtog 70.000 kroner i Henrik Qvortrups tid som chefredaktør.