Qvortrup om tys-tys-kilden: Intet fik alarmklokker til at ringe

Arrangementet med tys-tys-kilden adskilte sig ikke fra Se og Hørs aftaler med mange andre kilder, siger Henrik Qvortrup.

Tidligere chefredaktør på Se og Hør, Henrik Qvortrup, afgiver i dag forklaring i retten i Glostrup. (Foto: © Uffe Weng, Scanpix)

Den såkaldte tys-tys-kilde skulle ikke overskride sine beføjelser for at skaffe oplysninger om kendte til ugebladet Se og Hør.

Det indtryk sad Henrik Qvortrup tilbage med, efter at han som chefredaktør på Se og Hør mødtes med tys-tys-kilden den 24. juni 2008.

- Vi havde en aftale helt på lige fod med, om ikke hundredvis, så i hvert fald mange andre kilder, siger Henrik Qvortrup i retten i dag.

- Der var intet som helst, heller ikke i beløbet, som fik alarmklokker til at ringe.

Henrik Qvortrup sidder på anklagebænken i den såkaldte Se og Hør-sag, der handler om misbrug af fortrolige oplysninger om kendte personer.

Her er den tidligere chefredaktør blandt andet tiltalt for at have overtrådt straffelovens § 263, stk. 3 ved at lave en aftale med den såkaldte tys-tys-kilde, der dengang var ansat ved IBM/Nets. Aftalen gik ifølge anklageskriftet på, at tys-tys-kilden uberettiget skulle skaffe sig adgang til kreditkortoplysninger om kendte personer og udlevere dem til Se og Hør mod betaling.

- Jeg var af den opfattelse, at den 'vare', altså de oplysninger som tys tys-kilden kunne levere om kendtes gøren og laden, var fuldstændig sammenlignelig med de oplysninger, vi fik fra andre kilder, siger Henrik Qvortrup i dag.

- Der var intet ved dette arrangement, der i min optik i juni 2008 stak ud.

Dermed fastholder Henrik Qvortrup ligesom de øvrige tiltalte i sagen, at de ikke var bekendt med, at tys tys-kilden brød loven.

- Det kom ikke bag på mig, at han (tys tys-kilden, red.) næppe ville få det forhøjede julegratiale på Nets, hvis det kom frem, at han tippede Se og Hør. Men det er ikke ensbetydende med, at han gjorde noget strafferetsligt forkert, siger Henrik Qvortrup.

Han fortæller, at aftalen med kilden gik på, at han skulle kontakte ugebladet, hvis han "faldt over" interessante oplysninger, men at ugebladet også havde tys-tys-kildens telefonnummer.

Under dagens retsmøde bekræfter Henrik Qvortrup også, at tys-tys-kilden fik sin betaling sort. Betalingen skulle ske med et fast honorar på 10.000 kroner om måneden.

Anklagerne mod Henrik Qvortrup

  • Tiltalt for at have overtrådt straffelovens §264c ved som chefredaktør at have godkendt, at Se og Hør i tiden op til 24. juni 2008 modtog og uberettiget udnyttede oplysninger om offentligt kendte personers bryllupsrejse.

  • Oplysningerne skal være fremkommet ved, at den såkaldte tys-tys-kilde, der var ansat ved IBM/Nets, uberettiget skaffede sig adgang til IBM/Nets' kreditkortoplysninger og efterfølgende udleverede oplysningerne om bryllupsrejsen til Se og Hør.

  • Tiltalt for at have overtrådt straffelovens §263 stk. 3 ved som chefredaktør fra 24. juni til 31. december 2008 at have indgået aftale med tys-tys-kilden, om at kilden fremadrettet skulle skaffe sig systematisk adgang til IBM/Nets' kreditkort-oplysninger vedrørende kendte personer og udlevere dem til Se og Hør.

  • Tiltalt for at have overtrådt straffelovens §299, stk. 2 ved som chefredaktør fra 24. juni 2008 til 31. december 2008 at have udbetalt ikke under 70.000 kroner til tys-tys-kilden for de oplysninger, kilden uberettiget skaffede sig adgang til og udleverede til Se og Hør med henblik på anvendelse i artikler.

  • Kilde: Anklageskriftet

Her er samtlige tiltalte i Se og Hør-sagen. Lise Bondesen, Kim Bretov Jakobsen og Aller Media er allerede dømt skyldige, da de tilstod lovovertrædelser. (Foto: © Grafik Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)