Politiformand: Tibet-sagen har været kluntet fra start til slut

Det er kun positivt, at Tibet-sagen nu bliver undersøgt til bunds, siger formanden for landets politibetjente.

Der må være mange, der tænker sit om politiet efter ledelse og betjente i årevis har beskyldt hinanden for at lyve i den såkaldte Tibet-sag, siger politiformand Claus Oxfeldt

I tre år har politifolk og ledelse i Københavns Politi stået i direkte modstrid med hinanden.

Årsagen har været den såkaldte Tibet-sag, hvor ledelsen igen og igen har hævdet over for både regeringen, Folketinget, justitsministeren og i retssager, at danske borgere med tibetanske flag blev fjernet fra en lovlig demonstration i 2012 på nogle ivrige betjentes eget initiativ.

Undervejs har politiets egne betjente nægtet, at de skulle have handlet på egen hånd. Og i dag kunne justitsminister Søren Pind (V) så fremlægge en såkaldt 'operationsbefaling', der netop viste, hvad betjentene har sagt:

At der var ordre oppefra til at fjerne alle demonstranter, der bar tibetanske flag for at sikre, at den daværende kinesiske præsident, Hu Jintao, ikke skulle 'tabe ansigt' under sit besøg i København.

Et mærkeligt forløb

Det kommer dog ikke bag på formand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, som selv har været i kontakt med flere af betjentene om sagen i de seneste tre år.

- Vi vidste jo, at det var koordineret et sted fra. Og det her viser bare, at vores kolleger har talt sandt hele tiden. De har fået en ordre og har fuldt den, siger han til DR Nyheder.

Claus Oxfeldt indrømmer dog, at Tibet-sagen ikke har været helt let for hans kolleger, som har måttet høre meget for, at de valgte at fjerne lovlige demonstranter fra gaden.

- Den her sag er blevet håndteret meget kluntet fra start til slut. Nu har den efterhånden stået på i nogle år, og jeg kan godt forstå, at nogle tænker: Hvad foregår der her?

- Jeg har også fået nogle forklaringer, som jeg var noget overrasket over undervejs. Det er et mærkeligt forløb. Så har jeg vist sagt, hvad jeg mener om det her.

Skal undersøges til bunds

Et af de store spørgsmål, der lige nu står tilbage, er, om ledelsen i Københavns Politi direkte har løjet overfor både politikolleger og myndigheder, men så langt vil Claus Oxfeldt ikke gå.

- Jeg skal ikke stille mig til dommer over, om ledelsen har løjet. Men enhver sag, hvor man kan stille spørgsmål ved politiets ageren, er en sag for meget. Og vi er alle enige om, at dette skal undersøges til bunds.

Ud over justitsministerens undersøgelseskommission er Den Uafhængige Politiklagemyndighed også i gang med at undersøge politiets rolle i Tibet-sagen.