Efter at det i dag kom frem, at det var en ordre fra oven, der fik politibetjente til at tilbageholde Tibet-demonstranter under et kinesisk statsbesøg i 2012, har manges øjne været rettet mod Københavns Politis ledelse.
I de sidste tre år har budskabet herfra været, at det var betjentene selv, der tog initiativ til at fjerne de demonstranter, der flagede med tibetanske flag.
Men nye oplysninger viser nu, at en såkaldt 'operationsbefaling' beordrede betjentene til at fjerne demonstranterne, for at den daværende kinesiske præsident, Hu Jintao, ikke skulle 'tabe ansigt'.
At der skulle gå tre år, før denne oplysning kom frem, har nu fået justitsminister Søren Pind (V) til at nedsætte en undersøgelseskommission, der skal afklare præcis, hvor ordren kom fra, og hvordan den kunne forsvinde i politiets rækker i tre år.
Politichef: Afklaring i alles interesse
Hos Københavns Politis ledelse ser man på undersøgelsen med positive øjne, siger politidirektør Thorkild Fogde:
- På Københavns Politis vegne hilser jeg det velkomment, at justitsministeren i dag har besluttet at nedsætte en undersøgelseskommission, der skal supplere Den Uafhængige Politiklagemyndigheds undersøgelser i den såkaldte Tibet-sag.
- Det er helt afgørende for politiet, at vi nyder befolkningens tillid, og med de alvorlige spørgsmål, der er rejst, er det i alles interesse, at der kommer en grundig afklaring.
Det er Thorkild Fogde selv, der startede med at anmelde sagen til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, fordi han og ledelsen i Københavns Politi mente, at visse medarbejdere havde talt usandt i forbindelse med Tibet-sagen.
Undersøgelseskommissionen skal nu finde ud af, om det rent faktisk var politifolkene, der bar de forkerte oplysninger videre, eller om de kom fra politiets ledelse eller måske endda fra et ministerium eller anden myndighed.