Ringberg: Nye oplysninger i Tibet-sag kan få alvorlige konsekvenser for politiet

Særligt justitsministerens retorik mod politiet er bemærkelsesværdig, siger DR’s politiske analytiker.

Det kan få alvorlige konsekvenserne for danskernes tillid til politiet, at en række taktiske befalinger først i dag har set dagens lys, siger Jens Ringberg.

Det kan få alvorlige konsekvenser for tilliden til både politi og demokrati, at en række nye oplysninger om taktiske befalinger og forklaringer fra betjente i dag har set dagens lys.

Sådan lyder det fra DR’s politiske analytiker, Jens Ringberg, der har fulgt Tibetkommissionens afhøringer tæt og fra første parket på Fremtidsvej i Buddinge, hvor kommisssionen har holdt til.

Han vurderer, at sagen kan få to udfald. Et på kort sigt – og et mere alvorligt på længere sigt.

- På kort sigt betyder dette at Tibetsagen nu får et meget længere liv – og dermed bliver der holdt liv i et utroligt vigtigt og fundamentalt spørgsmål: Respekterer danske myndigheder overhovedet landets grundlov – og vil de lade sig undersøge, når Folketinget beslutter det?

- På længere sigt kan denne sag få alvorlige konsekvenser for tilliden til både politiet og til det danske demokratis evner til at undersøge og kulegrave betændte sager. Det er dybt alvorligt, og det afspejles også i de politiske reaktioner på DRs afsløringer.

En taktisk befaling så endelig dagens lys

De nye oplysninger drejer sig om en taktisk befaling fra 2011, hvor politiet i forbindelse med et statsbesøg fra den kinesiske udenrigsminister holdt information om besøget tilbage, så demonstranter ikke kunne nå at forberede en demonstration.

Heri hedder det, at Politiets Efterretningstjenester ikke har hørt noget om nogen trusler mod den kinesiske udenrigsminister. Men efterretningstjenesten gør ved samme lejlighed opmærksom på fordelene ved at holde besøget skjult for offentligheden.

"Opmærksomheden henledes dog på, at hvis besøget eksponeres tidligt i pressen, vil det øge kendskabet til besøget blandt personer eller grupper som f.eks. støttekomiteen for Tibet," som måtte have en intention om at demonstrere mod besøget, lyder det i den taktiske befaling.

Oplysningerne kommer først frem nu, hvilket i sig selv er et problem for politiet, siger Jens Ringberg.

- Der tegner sig et billede af et politi uden grundlæggende respekt for menneskerettighederne – og dernæst uden lyst til at medvirke positivt, når man prøver at kigge politiet efter i kortene.

Bemærkelsesværdigt hårde ord fra Pape

Dagens afsløringer har fået justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at udvide den gennedsatte Tibet-kommission til at undersøge politiets dispositioner i alle sager om kinesiske statsbesøg fra 1995 og frem til i dag. Ifølge Jens Ringberg havde den konservative lov-og-ordens-mand ikke længere nogen anden mulighed.

- Søren Pape Poulsen havde ingen andre muligheder. Han prøver nu at gøre undersøgelsen så stor som overhovedet muligt – så han ikke igenigen skal udvide den. Samtidig er hans ordvalg meget bemærkelsesværdigt, siger Ringberg og uddyber:

- En konservativ justitsministers første reaktion – og faktisk alle justitsministres første reaktion er at bakke op om politiet gå ud fra at politiet ikke kan kritiseres for noget som helst. Ikke denne gang. Pape fortæller nu danskerne at der synes at være en helt forkert og udemokratisk kultur i politiet – og han er åbenlyst utryg ved politiets evne til at efterleve grundloven og passe på sine egne data.

Nu er det så op til den gennedsatte Tibet-kommissionen at tilføje alle de nye oplysninger i deres undersøgelse.