Politiet har rejst sigtelser i kølvandet på kræftsagen fra Aarhus Universitetshospital, hvor flere hundrede patienter ventede for længe på at blive opereret på mave- og tarmkirurgisk afdeling.
Tirsdag fik to sigtede nedlagt et navneforbud ved et retsmøde i Retten i Aarhus. Det viser en retsbog, som Ritzau har fået aktindsigt i.
Her fremgår det, at der er rejst sigtelser for brud på straffelovens paragraf 155, 156 og 157.
Paragrafferne handler om misbrug af stilling, at undlade at opfylde sin pligt og om skødesløshed i tjenesten.
Det er endnu uvist om - og i givet fald hvornår - der kan rejses tiltale mod de sigtede. Det er altså ikke sikkert, at det i sidste ende bliver til en retssag.
På retsmødet tirsdag oplyste en advokat, at de sigtede nægter sig skyldige, og at ingen af dem har tilsigtet eller opnået en økonomisk vinding.
- Efterforskningen er på et meget indledende stadie, siger den enes advokat, Henrik Hougaard, til Ritzau.
Østjyllands Politi har tidligere oplyst til DR, at de har foretaget flere afhøringer i sagen.
Forstå kræftsagen fra Aarhus
I marts 2023 bragte DR den første afsløring om, at knap 200 svært syge kræftpatienter havde ventet op til to måneder på en operation på mave- og tarmkirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.
Det tal er efterfølgende vokset til over 300 patienter.
Kræftpatienter har ret til at blive opereret senest to uger efter, at de har fået tilbudt en operation og har sagt ja til det - det kaldes den maksimale ventetid.
Men den grænse, kunne DR fortælle, blev overskredet med op til 10 uger.
Hvis hospitalet ikke kan sikre, at patienter bliver opereret inden for den maksimale ventetid, har patienten ret til at få operationen på et andet hospital. Men det tilbud fik mange af patienterne ikke
I juni 2023 erkendte Region Midtjylland fejl i 306 patientforløb.
Kammeradvokaten kom i april 2023 med en rapport om sagen. Her blev det slået fast, at der "med overlæg" var begået ledelsesmæssige fejl på Aarhus Universitetshospital.
Østjyllands Politi droppede i første omgang at undersøge, om der var begået noget strafbart i forløbet.
Men en patient klagede over afgørelsen, og i december 2023 vurderede Statsadvokaten i Viborg, at politiet alligevel skulle indlede en efterforskning af sagen.
- Kammeradvokaten har lavet en advokatundersøgelse, som tegner et billede af, at der begået ret mange grove fejl bevidst og også systematisk over en længere periode, sagde statsadvokat Jakob Berger Nielsen dengang til DR.
/Ritzau/
Du kan læse mere om kræftsagen fra Aarhus her: