Olie udvundet af hampplanten bliver tilsyneladende mere populært blandt danskerne. Politi og SKAT opsnuser i hvert fald oftere den ulovlige olie, viser tal fra Skat og Rigspolitiet.
- Tallene er ganske rigtigt udtryk for, at der er sket en stigning i mængden af beslaglagt hasholie, skriver Rigspolitiet i en mail til DR Nyheder.
Alene i maj og juni i år har politiet konfiskeret næsten 1000 beholdere med cannabisolie. I hele 2016 konfiskerede politiet 408 beholdere med cannabisolie.
Også Skats told-afdeling oplever, at der dukker flere pakker med cannabisolie op, når de lukker pakker op, som danskere har bestilt i udlandet.
- Lige præcis cannabisolien er noget, der er begyndt at dukke mere op af de seneste par år, siger Preben Buchholtz, underdirektør i Skats toldafdeling.
Skæv eller ej
Cannabisolie er udvundet af hampplanten og er ulovlig i Danmark, med mindre den er udskrevet af lægen.
Olien er ulovlig at købe, hvis den indeholder det euforiserende stof THC. Det er det stof, man bliver skæv af, hvis man ryger pot eller hash.
Olien er også ulovlig, selvom den kun indeholder en ganske lille del THC – og det vil olien meget ofte gøre, da det er tæt på umuligt at rense cannabisolien fuldstændig for THC.
Foreningen Cannabis Danmark finder det dybt urimeligt, at køberne af cannabisolien straffes for et euforiserende stof i en så lille mængde, at de ikke bliver påvirkede af det.
- Det er en mærkelig metode at straffe folk, der er syge og som har et desperat håb om at få lindring fra cannabis, siger Rikke Jakobsen, der er bestyrelsesmedlem i foreningen.
Hun efterlyser en højere grænse for, hvor meget THC, cannabisolien må indeholde.
- Vi skal droppe nul-tolerancen overfor THC, siger Rikke Jakobsen.
Det andet vigtige, aktive stof i cannabisolien hedder CBD og er ikke euforiserende. Men alene det, at stoffet kan have en medicinsk virkning gør, at det i princippet er ulovligt at sælge det udenfor apotekerne.
Lægemiddelstyrelsen: Gå til lægen
Hos Lægemiddelstyrelsen er man bekymrede over, at der tilsyneladende er flere danskere, der selv vælger at medicinere sig med cannabis-holdige lægemidler fra nettet.
- Det er bevist, at der kan være både virkninger og bivirkninger. Det er ikke harmløse produkter – og derfor mener vi, at lægen skal ind over, før man kaster sig ud i det her, siger Eskild Colding-Jørgensen, overlæge i Lægemiddelstyrelsen.
Samtidig peger Eskild Colding-Jørgensen på, at man som forbruger ikke kan være sikker på om de lægemidler, man bestiller hjem indeholder det, de lover.
- Man kan ikke være sikker på, hvad der er i. Man kan ikke være sikker på, hvor meget THC eller CBD, der er i. Og der kan også være helt andre ting i. Vi har set eksempler på malingsrester, siger Eskild Colding-Jørgensen.
I dag kan de praktiserende læger udskrive enkelte former for medicinsk cannabis. Og hvis lægen vil tage det fulde ansvar, kan et apotek fremstille produkter med cannabis specielt til den enkelte patient. Det er dog de færreste læger, der endnu har udskrevet medicinsk cannabis til deres patienter.