Det skal være muligt for syge danskere af købe medicinsk cannabis uden at skulle erhverve stoffet på ulovlig vis.
Det mener den tidligere politiker Ritt Bjerregaard og skuespilleren Søs Egelind.
Derfor har de været med til at starte den nye forening Cannabis Danmark, der kæmper for at legalisere brugen af medicinsk cannabis.
Ikke en kur
58-årige Søs Egelind har i flere år været fortaler for brugen af cannabis i forbindelse med lindring af smerter, og hun har været meget åben om, at hun selv indtog stoffet, da hun havde kræft.
- Jeg var under skrap kemoterapi og havde masser af kvalme, og jeg kunne ikke sove. Jeg havde mange smerter, var modløs, ingen appetit og det hjalp kort sagt på alle de ting, fortæller Søs Egelind i Aftenshowet, som hun gæster med Ritt Bjerregaard.
Hun understreger, at cannabis ikke er en kur mod kræft:
- Jeg blev ikke rask af at indtage cannabis, men det gjorde mig i stand til at få flere kræfter, så jeg blev rask. Blandt andet kunne jeg spise og sove.
Umoralsk
76-årige Ritt Bjerregaard har uhelbredelig kræft, og hun fik senest kemobehandling, da sygdommen i 2016 spredte sig til lungerne.
Den tidligere overborgmester i København har aldrig selv brugt cannabis i forbindelse med sygdommen, men hun mener, at det lovligt bør være tilgængeligt for patienter, som har brug for det.
- Vi synes jo ikke, at folk skal være afhængig af det sorte marked. Vi synes jo, at der er noget umoralsk i, at folk, der er syge og har smerter, og som ved, at der er et middel, der kan hjælpe dem, ikke kan få det, hvis de ikke kender nogen, der kender nogen, fortæller Ritt Bjerregaard.
Hun mener videre, at det vil være en god forretning for Danmark, hvis den medicinske cannabis legaliseres.
- Hvorfor i alverden skal danske landmænd ikke have mulighed for at dyrke det og lave en god forretning ud af det? Få nogle nye arbejdspladser og oven i købet hjælpe folk, siger den tidligere socialdemokratiske minister.
Det er muligt for danske læger at udskrive recepter på visse former for medicin indeholdende cannabis, men det er ifølge Søs Egelind ikke godt nok.
- Problemet er, at de præparater, der findes, har mistet mange af de aktive stoffer, der er i den rå plante. Så det er den rå plante, vi taler om, fortæller hun.
Sidste år blev et flertal på Christiansborg enige om, at der i 2018 træder en forsøgsordning i kraft, som giver læger i Danmark mulighed for at udskrive flere typer medicinsk cannabis.
Se Ritt Bjerregaard og Søs Egelind besøge Aftenshowet i klippet herover artiklen.