Uacceptabelt, pinligt og langt fra okay.
Formand for FTF, Bente Sorgenfrey, er ikke imponeret over det påbud, som organisationens kontor i København har fået af Arbejdstilsynet for at have et dårligt psykisk arbejdsmiljø:
- Det giver ridser i lakken for FTF, og jeg er jo den, der skal stå vagt om FTFs troværdighed - det er mig, der er ansigtet udadtil, så jeg er pinligt berørt over det her.
Påbudet kommer efter sidste års kampagne, hvor FTF netop slog et slag for et bedre psykisk arbejdsmiljø for blandt andet de 450.000 privat og offentligt ansatte, som organisationen organiserer.
Hun kaldet det 'helt uacceptabelt', at en afgørelse fra Arbejdstilsynet, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, viser, at 13 ud af 65 ansatte på FTFs hovedkontor i København har oplevet mobning.
Ti af de ansatte har oplevet mobning fra kollegaer, mens tre ansatte har oplevet det fra ledere, viser Arbejdstilsynets afgørelse, der også slår fast, at forebyggelsen af mobning i hovedorganisationen er 'utilstrækkelig'.
- Det er jo ikke godt at have en arbejdsplads, hvor folk ikke føler, at de bliver behandlet ordentligt. Det er også derfor, at vi har startet en proces med eksterne konsulenter, fordi det er uacceptabelt at have sådan nogle sager, siger Bente Sorgenfrey.
Forandring er allerede på vej
Arbejdstilsynet har blandt andet givet FTF et såkaldt rådgivningspåbud, der nu pålægger organisationen at indgå en aftale med en autoriseret rådgivningsvirksomhed på det psykosociale område, der blandt andet skal hjælpe FTF med at forbygge mobning.
Og det tiltag hilser den øverste chef velkommen:
- Da vi fik det her påbud, havde vi allerede inddraget alle i virksomheden. Den proces er godt i gang – men den er også lige startet. Og vi vil selvfølgelig følge den udvikling løbende for at se, om vi er kommet mobningen til livs.
Kan du forstå, hvis der er nogen, der undrer sig over, at det lige præcis er hos jer, at man oplever voksenmobning?
- Det kan jeg sagtens forstå. Vi burde være de ranke og feje for egen dør. Det gør vi så forsinket nu. Og det er kommet som et chok for os, at det også kunne ske hos os. Vi har jo en forestilling om, at vi går forrest, når det handler om godt psykisk arbejdsmiljø.
Der er eksempler i Arbejdstilsynets afgørelse, der viser, at der blandt andet er blevet sagt 'din skide student', 'du er kraftedeme en idiot', og 'det er du slet ikke intelligent nok til at vurdere'. Hvad synes du om den omgangstone?
- Det er helt uacceptabelt, at kollegaer mobber kollegaer, det kan vi slet ikke acceptere. Det er ikke rimeligt. Det kan godt være, man taler sådan til hinanden derhjemme, men det er helt uacceptabelt hos os. Det er der selvfølgelig også taget hånd om.
FTF: Svesken skal på disken
På baggrund af de mange tilfælde af mobning har Arbejdstilsynet nu påbudt FTF at sikre, 'at arbejdet ikke medfører risiko for fysisk eller psykisk helbredsforringelse som følge af mobning i forbindelse med arbejdet i FTF', lyder det i afgørelsen.
Og det bliver der allerede taget hånd om, forsikrer Bente Sorgenfrey:
- Jeg ved jo allerede, at de medarbejdere, som vi har kunnet identificere, dem er der blevet talt med. Det er også sket inden dette påbud. Vores udfordring har været, at mange af de her sager har været anonyme, man har ikke som medarbejder ønsket, at ledelsen gjorde noget ved det.
- Der har jeg sagt til vores ledere, at man er simpelthen er nødt til at ophæve, for ellers kan vi ikke gøre noget ved det. Så vi skal have svesken på disken og vide, hvem det handler om, siger hun.