Der er måske håb forude for studerende, som vil tage en ekstra uddannelse på samme eller lavere niveau end den, de har i forvejen.
I hvert fald hvis de har pengene til selv at betale den.
I et svar til Uddannelses – og Forskningsudvalget skriver uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, at regeringen er ”positivt indstillet over for at se nærmere på muligheden for, at personer selv skal kunne betale for en ekstra heltidsuddannelse”.
Et nyt lovforslag vil ellers afskaffe muligheden for at tage en ny heltidsuddannelse på samme eller lavere niveau, end den man har i forvejen.
Ingen argumenter imod
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind fortæller, at beslutningen om at se på muligheden for brugerbetaling sker, fordi han har fået henvendelser fra både studerende, Radikale Venstre og SF.
- De har spurgt, om jeg var villig til at se på den her mulighed for folk, som kommer i klemme i systemet, og det har jeg efter en drøftelse med partierne erklæret mig villig til. Jeg ser gerne pragmatisk på de muligheder, der nu en gang er for øget fleksibilitet.
Han understreger, at mange har argumenteret for, at det burde være muligt selv at betale den ekstra uddannelse, hvis der alligevel er studiepladser til overs.
- Det har jeg selvfølgelig overvejet, og det kunne jeg ikke umiddelbart selv finde på nogle argumenter imod, siger Søren Pind
Forventer bred opbakning
Søren Pind har indhentet tilsagn fra de øvrige partier og forventer, at der vil være bred opbakning til forslaget om brugerbetaling i Folketinget.
- Det vil jo altså være Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Konservative Folkeparti og ikke mindst Radikale Venstre og SF, som vil støtte op, siger han.
Lovforslaget skal andenbehandles på fredag, og Søren Pind forventer, at det vil blive endeligt vedtaget inden det nye år.
En glidebane
Det er dog ikke alle, som er lige begejstrede for regeringens plan om brugerbetaling. Forslaget bekymrer Yasmin Davali, formand for Danske Studerende Fællesråd.
- Jeg synes faktisk, det er rigtig, rigtig farligt at begynde at lege med tanken om brugerbetaling på den måde, man gør her. Jeg er bange for, at det bliver en glidebane og noget, som i højere grad kommer til at gennemsyre vores uddannelsessystem, siger hun.
Yasmin Davali fastholder, at en eventuel brugerbetaling for dobbeltuddannelse ikke løser problemerne med selve lovforslaget. Der er stadig store problemer, og man vil kun hjælpe få studerende.
- Men til gengæld åbner man også en kæmpe port til brugerbetaling og for et stort skred i vores uddannelsessystem.
Ikke alle har råd
Yasmin Davali er især bekymret for, at for mange studerende vil blive forhindret i at kunne tage den uddannelse, de vil have.
- Fordi det ikke lige er alle, der kan betale for en ekstra bachelor eller kandidat. Det kommer til at gøre op med et ret grundlæggende princip i Danmark om, at alle skal have adgang til at uddanne sig, og at alle skal kunne tage en gratis uddannelse, siger hun.
En kritik, som Søren Pind ikke giver meget for. Vi har nemlig i forvejen et gavmildt uddannelsessystem med masser af muligheder, mener han.
- At tage en uddannelse kræver, at man tænker sig godt om og så vidt muligt vælger rigtigt. Et så generøst samfund som det danske, hvor man stiller muligheden for en solid SU og en uddannelse, dét er generøst.