Det har haft store konsekvenser for Politiets Efterretningstjeneste (PET), at den tidligere PET-chef Jakob Scharf har fortalt om efterretningstjenestens arbejde i bogen "Syv år for PET".
Det fortæller den nuværende chef for PET, Finn Borch Andersen, i Københavns Byret, hvor han vidner i sagen mod Jakob Scharf, der er tiltalt for tavshedsbrud.
- Jeg har brugt rigtig mange timer på at tale med andre tjenester omkring bogen og om, at vi som tjeneste gjorde alt, hvad vi kunne for at sikre, at de oplysninger, vi fik fra dem, stadigvæk var undergivet fortrolighed, siger Finn Borch Andersen.
For efter udgivelsen af bogen i efteråret 2016 var PET's samarbejdspartnere i andre lande ifølge Finn Borch Andersen bekymrede. Dels fordi oplysningerne i bogen kom fra en tidligere øverste chef i PET, og fordi det ikke var længe siden, Jakob Scharf var stoppet PET.
Jakob Scharf var chef for PET fra 2007 til 2013.
Pressemateriale gør PET bekymrede
Det var på grund af reklamemateriale fra People's Press om bogudgivelsen, at PET reagerede på bogen efteråret 2016.
For i foromtalen af bogen lød det blandt andet:
"Jakob Scharf blotlægger PET-operationerne, de kendte og de ukendte, og han portrætterer tjenestens dedikerede agenter og kunsten at hverve en meddeler".
- Det var lige nøjagtig den formulering, der gjorde, at vi blev meget interesseret i den bog, siger Finn Borch Andersen.
Efterretningstjenesten forsøgte i første omgang at få bogen til gennemsyn ved at kontakte Jakob Scharf. Siden forsøgte PET at stoppe bogudgivelsen ved at få nedlagt et forbud mod udgivelsen.
Da det mislykkedes, meldte PET Jakob Scharf til politiet.
- Det er en bog, som vil blive solgt i mange eksemplarer, og som vil blive tillagt en ikke ubetydelig sandhedsværdi, fordi den netop kommer fra den person, der havde ansvaret for tjenesten, siger Finn Borch Andersen om PET's overvejelser om at gå til politiet dengang.
Tjenesten kunne ikke bare lade gå bogen gå "under radaren", lyder det.
Oplysninger kan skade PET
Tidligere ansatte i PET er underlagt en generel fortrolighed, som også gælder i det øjeblik, at en ansat går ud ad døren hos PET for at finde job et andet sted, lyder det fra PET-chefen.
- Den viden, man har, kan man ikke tage med sig og så bruge bagefter, siger Finn Borch Andersen.
Det skyldes blandt andet, at det kan være svært for en tidligere medarbejder at vurdere, hvilke oplysninger der er altafgørende for PET, når først personen har forladt tjenesten.
Hvis oplysninger om samarbejdspartnere, kilder, arbejdsmetoder eller operationer kommer ud i offentligheden, kan det nemlig have store konsekvenser for PET's muligheder for at bekæmpe alvorlig kriminalitet, mener PET-chefen.
Risikoen er ifølge Finn Borch Andersen, at PET går glip af oplysninger, der er afgørende for sikkerheden i Danmark.
For eksempel kan PET's kilder komme i klemme, hvis de har infiltreret et kriminelt miljø, som får på fornemmelsen, at personen arbejdet for PET.
- For at sige det lige ud, så kan de risikere at få en ordentlig omgang tæsk, eller det der er værre, siger Finn Borch Andersen og tilføjer:
- Hvis de ikke føler sig trygge ved at videregive oplysninger til PET, så ville vi ikke være i stand til at hverve kilder.
PET-chef: Citat om paskontrol hjælper terrorister
I bogen er der blandt andet et citat, hvor Jakob Scharf fortæller, at efterretningstjenesten kan finde på at gennemgå mistænkte personers bagage i lufthavnen.
"Paskontrollen er en god lejlighed til at kigge lidt nærmere på folk, uden at du nødvendigvis afslører, at det er efterretningstjenesten, der er på spil... Man vil normalt også være optaget af at komme til at kigge i folks håndbagage og elektroniske genstande."
Med sådan et citat afslører Jakob Scharf, hvilke arbejdsmetoder PET benytter sig af, mener den nuværende chef for efterretningstjenesten, ligesom anklagemyndigheden mener det.
- Man skulle være en skidt terrorist eller terrorsympatisør, som har noget i sin bagage, hvis man ikke nu skulle begynde at overveje, hvordan man skulle transportere det i fremtiden, siger Finn Borch Andersen.
Og selvom det tidligere har været fremme, at PET tjekker bagage, mener PET-chefen stadig, at det er et brud på tavshedspligten, at Jakob Scharf fortæller om det til et bredere publikum.
- At oplysninger af denne karakter bringes videre af chefen for PET giver det en helt anden validitet, siger Finn Borch Andersen.
Jakob Scharf nægter at have brudt sin tavshedspligt. Mere har han ikke sagt i sagen, da han først afgiver forklaring, når anklagerens øvrige vidner er blevet afhørt. Det sker efter planen den 12. oktober, hvor de to vidner fra PET skal forklare sig.
Den 22. oktober skal forsvarer Lars Kjeldsen udspørge PET-chef Finn Borch Andersen.
Først den 24. oktober skal Jakob Scharf selv afgive forklaring. Der forventes dom i sagen den 28. november.
Om offentlige ansattes tavshedspligt: