Der er ikke meget at komme efter, når Københavns Byret i dag tager hul på en historisk straffesag mod den tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET), Jakob Scharf.
Det er holdningen hos People's Press, der for snart to år siden udgav bogen "Syv år for PET", som fik sagen mod den tidligere PET-chef til at rulle.
Her afviser den kreative direktør, Jakob Kvist, at den tidligere PET-chef videregiver fortrolige oplysninger i bogen, hvilket han anklages for.
- Jeg ser sagen handle meget om, hvorvidt en mand med hans stillingsbetegnelse overhovedet kan udtale sig om de her ting, siger Jakob Kvist fra People's Press.
- Det er jo ikke, fordi alle mulige hemmeligheder er blevet afsløret. Det er jo en bog, der omhandler afsluttede, lukkede og allerede beskrevne sager, tilføjer han.
I bogen "Syv år for PET" fortæller Jakob Scharf om sin tid som PET-chef fra 2007 til 2013, hvor efterretningstjenesten var involveret i flere store terrorsager.
Men Jakob Scharf afslører så mange detaljer om efterretningstjenesten, at han har brudt den tavshedspligt, han som tidligere PET-chef er underlagt, mener anklagemyndigheden.
Derfor er han nu tiltalt i en straffesag, der kan give op til to års fængsel.
Sagen starter i dag og kører over 15 retsdage med forventet dom den 28. november.
Principiel sag om åbenhed
Sagen bliver kaldt usædvanlig af juraprofessor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet og 'et stykke historieskrivning' af den tidligere operative chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen.
Det skyldes, at det er en tidligere efterretningschef, som sidder på anklagebænken, og at de omstridte oplysninger er offentliggjort i en bog, som en bevidst handling og ikke ved en fejl.
Den kreative direktør på People's Press, betegner det som voldsomt, at bogudgivelsen er endt med en straffesag. Men det er ikke noget, der holder ham søvnløs om natten.
I stedet ser han retssagen som en test af, hvor meget offentligheden kan få at vide om efterretningstjenesternes arbejde.
- Det er en meget principiel sag, som handler om, hvor meget åbenhed der skal være i tjenesterne. Jeg ser det som en prøvelse af det, så på den måde er det en meget spændende sag, lyder det fra Jakob Kvist.
Bogforlag afviser sikkerhedsrisiko
Det var den lille, kommercielle bagsidetekst til bogen, som People's Press sendte ud før udgivelsen i oktober 2016, der fik hele sagen til at rulle for to år siden.
Da PET læste teksten, blev efterretningstjenesten bekymret for, at Jakob Scharf afslørede fortrolige oplysninger i bogen, der kunne skade personer og PET's arbejde.
Derfor forsøgte PET at få bogen til gennemlæsning, men det afviste journalisten bag bogen, Morten Skjoldager, og People's Press.
PET valgte derfor at gå til domstolene for at få stoppet udgivelsen. Det lykkedes, og der kom et kortvarigt forbud mod at udgive bogen.
På trods af det valgte dagbladet Politiken at trykke bogen i et særtillæg.
Det førte til, at fogedforbuddet blev droppet, og i stedet meldte PET Jakob Scharf til politiet.
Nu er han så tiltalt for at bryde sin tavshedspligt 28 forskellige steder i bogen ved at fortælle om PET's operationer, samarbejdspartnere og arbejdsmetoder. Anklageskriftet påstår også, at to personers sikkerhed er blevet bragt i fare som følge af bogens indhold.
Hvad tænker du om, at I kan have bragt andre personers liv i fare?
- Det tænker jeg bestemt ikke, at vi har gjort, men lad os se, hvad retten siger, siger Jakob Kvist fra bogforlaget.
Stoler på Scharf
Selvom bogudgivelsen nu er endt med en straffesag, fortryder People's Press ikke, at forlaget stolede på Jakob Scharfs vurdering af, hvad han kunne fortælle til bogen.
- Jeg har hele tiden haft tillid til, at Jakob Scharf vidste, hvad han gjorde, og jeg har også hele tiden haft tillid til, at journalisten Morten Skjoldager kunne lave den beretning, så den var i orden, siger Jakob Kvist.
Den tidligere PET-chef Jakob Scharf har ikke ønsket at udtale sig forud for straffesagen, men han har tidligere sagt, at alle oplysninger i bogen var offentligt kendte i forvejen.
People's Press mener ikke, at forlaget burde have inddraget eksperter udefra til at vurdere, om der blev videregivet skadelige og fortrolige oplysninger inden bogudgivelsen.
- En tredjepart, som er mere vidende end landets efterretningschef, er vel svær at finde i forhold til efterretningsvilkår, lyder det fra forlagsdirektøren.
Flere sager måske på vej
Udover straffesagen mod den tidligere PET-chef er Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, Politikens chefredaktør, Christian Jensen, og journalist Morten Skjoldager sigtet i forbindelse med bogen, ligesom People's Press også er sigtet.
Nu hvor du ser, at det er blevet til en straffesag, og der også ligger sigtelser mod dit eget forlag, Ekstra Bladet, Politiken og journalisten, fortryder du så, at I ikke gav PET lov til at læse med på sidelinjen?
- Nej, det gør jeg bestemt ikke, siger Jakob Kvist.
Han vurderer, at hvis PET havde fået bogen til gennemlæsning, så var den aldrig udkommet, og det ville ifølge forlagsdirektøren have været censur.
- Det svarer til, at PET bad om at få Jyllands-Posten eller Politiken godkendt, før aviserne skulle trykkes, og det er simpelthen i strid med alt, hvad vi tror på med en fri presse i Danmark, tilføjer han.
Kunne have valgt en smartere strategi
Bogen "Syv år for PET" har indtil videre solgt 30.000 eksemplarer.
- Det er fine salgstal. Det er også en god bog, så det fortjener den, siger Jakob Kvist.
Muligvis skyldes de fine salgstal, at bogen har fået stor medieopmærksomhed, siden PET forsøgte at stoppe bogudgivelsen for snart to år siden.
- Jeg skal ikke afvise, at man fra officielt hold kunne have haft en smartere strategi, hvis man ville tie bogen ihjel, lyder det fra forlagsdirektøren.
I anklageskriftet lægger myndighederne op til at konfiskere 400.000 kroner fra Jakob Scharf, som menes at stamme fra bogudgivelsen.