Pernille så politiet anholde to unge mænd med magt: 'Det var et helt umotiveret overfald'

Den Uafhængige Politiklagemyndighed har kritiseret en betjent fra Sydøstjyllands Politi for brug af peberspray.

Den 44- årige skolelærer Pernille Gjessing klagede over politiet i Vejle efter at have overværet en voldsom anholdelse af to unge mænd. Selvom hun stod tre-fire meter fra episoden, blev hun aldrig bedt om at afgive vidneudsagn. (Foto: © Søren Rahbek)

Politiets brug af magt ved anholdelser har været til debat, siden DR mandag viste dokumentaren "Forfulgt af Politiet?".

Den handler om en syrisk familie fra Vejle, der føler sig forfulgt og chikaneret af betjente fra Sydøstjyllands Politi. Noget, politiet selv afviser.

Under sammenstød mellem familien og politiet får familiemedlemmer flere gange peberspray, og det har skabt debat om politiets brug af sprayen.

I en afgørelse i en anden sag fra Vejle i maj i år udtaler Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP, kritik af Sydøstjyllands Politi, netop når det gælder peberspray.

Sagen starter den 22. oktober 2022, hvor en ung mand klokken ti minutter over fire om natten får peberspray, seks sekunder efter at en betjent er steget ud af en civil bil.

Efterfølgende bliver han lagt i håndjern.

Han er i byen sammen med en kammerat på værtshusgaden Dæmningen i Vejle, og episoden bliver overværet af den 44-årige skolelærer Pernille Gjessing.

Hun tror først, at det en bande kriminelle, som tager fat i de unge.

Men det er tre betjente i civil.

- Det var et helt umotiveret overfald, vil jeg kalde det, siger Pernille Gjessing, der står kun tre-fire meter væk, mens betjentene er i gang.

To unge mænd støder ind i en bil, hvor der sidder betjente

Pernille Gjessing har tidligere fortalt om hændelsen til Politiken, og hun husker tydeligt, hvad der sker den nat.

Hun er i Vejle ved fire-tiden om natten for at hente nogle unge mennesker, der har været en tur i byen.

Hun holder på en parkeringsplads og ser to unge mænd gå frem og tilbage på gaden.

- De går og tjatter lidt til hinanden, de griner og de er gode venner, det kan man se på deres kropssprog, husker Pernille Gjessing.

- De går helt stille og roligt og almindeligt. Intet indikerer, at de er meget berusede, siger hun også.

Hun ser den ene mand gå roligt baglæns, mens han taler med sin kammerat.

- Han kommer til at støde blidt ind i en bil, som holder med slukket lys. Han vender sig stille og roligt om og holder hænderne op til undskyldning, fortæller hun.

Herefter springer tre mænd ud af bilen og tager fat i to unge.

Pernille Gjessing skal til at taste 112, da hun opdager, at den ene unge mand er blevet lagt ned og har fået håndjern på.

- Noget overrasket tænker jeg: Er det der politiet? Det kan da ikke passe, siger Pernille Gjessing.

De unge mænd blev senere sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen ved at udvise voldelig optræden og indlade sig i slagsmål, som politiet skriver.

Men det er ikke det, Pernille Gjessing ser, fortæller hun.

44-årige Pernille Gjessing fra Vejle overværede en anholdelse, hvor politiet ifølge hende gik langt over stregen. (Foto: © Søren Rahbek)

Pernille Gjessing: Forkasteligt og dybt uetisk

Dagen efter klager hun over anholdelsen til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, som syv måneder senere udtaler kritik af den ene betjent, der bruger peberspray.

Politiklagemyndigheden indhenter selv videoovervågning fra stedet.

Overvågningsbillederne støtter Pernille Gjessings forklaring om, at de to unge mænd tjatter til hinanden, men den viser samtidig et forhold, som Pernille Gjessing ikke selv ser.

Nemlig, at det ene betjent efter seks sekunder sprøjter peberspray i ansigtet på en af de unge.

- Det er helt forkasteligt, det er dybt uetisk, og jeg kan slet, slet ikke finde ord for det. Jeg synes simpelt hen, det er så forkert, siger Pernille Gjessing.

Sydøstjyllands Politi har åbnet en diciplinærsag mod betjent

DR har bedt om et interview med Sydøstjyllands Politi om sagen, men har modtaget et skriftligt svar.

Sydøstjyllands Politi skriver til DR, at politiet er enige med Den Uafhængige Politiklagemyndigheds vurdering af hændelsen og af magtanvendelsen.

- Vi finder derfor ikke den udviste adfærd ved den pågældende lejlighed acceptabel. Derfor har ledelsen taget skridt til disciplinær reaktion over for den ene medarbejder, mod hvem der er udtalt kritik, lyder det i det skriftlige svar fra politiet.