To nye hadprædikanter blacklistet i Danmark: Har fordømt jøder og homoseksuelle

Den ene har holdt foredrag i Danmark to gange, og den anden blev udvist af Australien sidste år

Khalid Yasin er en af de to nye, der lige er blevet skrevet på Udlændingestyrelsens liste over religiøse forkyndere, der er ikke er velkomne i Danmark. (Foto: © Kaare Smith, Scanpix)

To nye navne er i dag føjet til en liste over religiøse forkyndere, der ikke er velkomne i Danmark. Den første liste blev præsenteret 2. maj.

Listen indeholdt dengang seks navne, og i dag har de fået selskab af amerikaneren Khalid Yasin, der bor i Storbritannien, og den 45-årige Muhammad Raza fra Pakistan.

De har begge indrejseforbud i Danmark frem til 15. juni 2019.

Hvorfor lige præcis de to er blevet føjet til listen, ønsker man ikke at kommentere i Udlændingestyrelsen, som administrerer listen.

- Vi kan ikke udtale os om konkrete sager. Vores arbejde med sanktionslisten pågår løbende, og vi justerer listen, når vi konkret vurderer, at der er grundlag for det, siger kontorchef Jakob Dam Glynstrup.

På besøg i Danmark to gange

Den ene af de to, Khalid Yasin, der er født i 1946, har tidligere været på besøg i Danmark. Både i 2010 og i 2013 besøgte han København – besøget i 2013 fandt sted blot få dage efter, at efter et arrangement med ham på University of East London blev aflyst på grund af protester, skrev Politiken dengang.

Han var inviteret af Viden om Islam (Viomis), og foredraget havde navnet: 'We Are 1' og handlede om sammenhold og fællesskab i islam og var en del af et velgørenhedsarrangement til fordel for Syrien.

Også i 2010 lagde han vejen forbi Nørrebro, hvor han holdt foredrag med titlen: ”From Gang Member to conscious Muslim”, skrev Berlingske dengang - et foredrag, der handlede om, hvordan unge med indvandrerbaggrund kommer ud af banderne og i stedet bliver bevidste muslimer.

Det vakte politisk debat:

- Khalid Yasin er ikke det rigtige forbillede til at holde unge muslimer fra bander. Hvis de følger ham og vælger hans form for islam frem for bander, så kan det næsten være lige meget, sagde integrationsborgmester Klaus Bondam (R) blandt andet til Berlingske.

Smidt ud af Australien

Khalid Yasin er blandt andet kendt for sin holdning til homoseksualitet. I et interview, der kan ses på Youtube, siger han, at homoseksualitet bør straffes med døden.

Han voksede op i New York-bydelen Brooklyn i en kristen familie, men konverterede til islam og bor i dag i Storbritannien.

Hans prædikener ligger online på flere hjemmesider, og han har knap 211.000 følgere på Facebook.

Den anden nye person på listen, Muhammad Raza, bliver også kaldt for Muhammad Raza Saqib Mustafai. Han er født i 1972. Han er pakistaner og bor stadig i Pakistan, men han rejser rundt i verden og prædiker.

Sidste år blev han smidt ud af Australien under stort postyr. Der dukkede nemlig en video op, hvor Raza sagde, at fred i verden kun kan opnås uden jøder.

Ifølge nyhedsmediet The Australian sagde Muhammad Raza i videoen:

- Muslimer er ikke terrorister; De elsker fred og er fredens prædikanter. Alle de problemer, der eksisterer rundt om i verden, er på grund af jøderne. Når jøderne udslettes, vil verden blive renset.

Muhammad Raza Saqib Mustafai har 1,7 millioner følgere på Facebook.

Udlændingestyrelsens liste over religiøse forkyndere, som ikke er velkomne i Danmark, er tidligere blevet beskyldt for at være symbolpolitik. For selv om folk får indrejseforbud i Danmark, kan de sagtens tale til deres tilhængere fra Facebook, Twitter og andre sociale medier. Blandt andet har tænketanken Justitia argumenteret for, at den slags forbud ikke har nogen gang i en digitaliseret verden.

De seks prædikanter på den første liste har alene på Facebook lidt over 10.000 danske følgere tilsammen. Det viser en opgørelse lavet af DR’s undersøgende databaseredaktion.

Men udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er dog helt uenig i kritikken.

- Det er rigtigt, at man på Youtube kan se nogen af de her prædikener og mennesker, men der er noget særligt i at stå på en prædikestol og komme med ytringer, så man står der direkte mand til mand, og det skal vi ikke lægge jord til, siger ministeren.