”Det er bestemt ikke symbolpolitik”, når Udlændingestyrelsen i dag har offentliggjort den første liste over religiøse forkyndere, der er blevet nægtet adgang til Danmark.
Det siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).
- Der er noget helt principielt i at sige, at der findes mennesker, som vi ikke vil lægge dansk jord til, så de kan komme og prædike had. Vi skal ikke have mennesker hertil, hvis de kommer for at opildne til terror eller for at opildne til overgreb eller drab på jøder og homoseksuelle.
En af kritikerne af det nye indrejseforbud er tænketanken Justitia, der tidligere har argumenteret for, at den slags forbud ikke har nogen effekt i den digitaliserede verden, hvor imamerne kan prædike deres budskab på sociale medier eller en Skype-forbindelse.
Inger Støjberg er uenig.
- Det er rigtigt, at man på Youtube kan se nogen af de her prædikener og mennesker, men der er noget særligt i at stå på en prædikestol og komme med ytringer, så man står der direkte mand til mand, og det skal vi ikke lægge jord til, siger ministeren.
Støjberg: Liste bryder ikke med ytringsfrihed
Listen over de religiøse forkyndere, der ikke længere er velkomne i Danmark, er offentlig, men ministeren tror ikke, at den øgede opmærksomhed kan have en negativ effekt.
- Der er desværre alt for mange, der i forvejen lytter til de her imaner, som det i høj grad handler om. Så jeg tror ikke, det kommer til at øge interessen. Tværtimod mener jeg, at det er klart principielt træk, der siger, at der netop er folk, vi ikke vil have inden for vores grænse.
Kritikere har peget på, at et sådanne forbud strider imod ytringsfriheden, men det mener Inger Støjberg ikke er tilfældet.
- Det her er ikke et brud på ytringsfriheden. Det er et opgør med, om vi skal være så tossegode, at vi lægger dansk jord til, at man bare kan komme her og prædike sit had.
DF vil have flere navne på listen
Selve afgørelsen bliver udelukkende truffet af Udlændingestyrelsen uden politisk indblanding for at sikre objektivitet.
Lige nu er der seks navne på listen, men det er ikke utænkeligt, at den bliver udvidet, eller at navne bliver fjernet, siger ministeren.
Jacob Mchangama, der er direktør i tænketanken Justitia, kalder over for Ritzau listen et skråplan.
Han undrer sig blandt andet over, at amerikaneren Terry Dale Jones er på listen.
- Nu er der kun seks personer på listen, men en af dem er Terry Jones, en amerikansk pastor, der har afbrændt koranen.
- Det viser, at man kan komme på, hvis man har gjort noget, der ville være et brud på blasfemiparagraffen, hvis det var gjort i Danmark. Det synes jeg, er rimeligt vidtgående og vidner om, at det kan udvikle sig i en ret vilkårlig retning.
Listen er et resultat af en aftale fra sidste år omkring hadprædikanter indgået af Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Konservative.
Hos Dansk Folkeparti er udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen godt tilfreds med, at listen nu er på plads, men vil gerne have, at den får flere navne tilføjet.
- Man kan sagtens argumentere for, at listen burde indeholde flere navne. Vi mener også, at EU-borgere, der udgør et problem, burde være på listen. Men det er en god begyndelse, siger han til Ritzau.
FAKTA
- •
Seks personer er havnet på den offentlige liste over såkaldte hadprædikanter.
- •
De har 'udvist en adfærd, der giver grund til at tro, at udlændingen vil udgøre en trussel mod den offentlige orden i Danmark'.
- •
Personer på listen får et indrejseforbud, der gælder i to år.
- •
Udlændingestyrelsen vil løbende vurdere, om indrejseforbuddet skal forlænges.
- •
Personer på listen kan bede styrelsen genoptage sagen og få en begrundelse for indrejseforbuddet.
- •
Personer på listen kan afvises ved grænsen og straffes ved overtrædelse af forbuddet.
- •
Listen er en del af en aftale fra foråret 2016, hvor S, V, DF og K blev enige om en række initiativer rettet mod de såkaldte hadprædikanter.