Nye F35-fly skal kunne trodse frost og ekstrem varme - og sige bøh til Rusland

Det er svært at forudsige, hvilke missioner F35 vil blive sendt ud i.

Arkivfoto:Regeringen indstiller F-35 som Danmarks nye kampfly. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

De nye F35-kampfly skal både kunne flyve i ekstrem varme, hård kulde, forsvare luftrum og kæmpe mod andre fly i luften.

Flyene skal overvåge aktiviteter på land og i luften og angribe mål på jorden.

Det er bare nogle af de opgaver og forhold, som de nye F35-kampfly kan sendes ud til i de kommende år.

I formiddags præsenterede regeringen sit bud på, hvilke og hvor mange nye kampfly Danmarks skal investere i. Regeringen vil anbefale at købe 27 nye kampfly af modellen F35 fra den amerikanske producent Lockheed Martin.

Skal kunne bruges til hvad som helst

Og de nye fly skal kunne lidt af hvert:

- Flyene skal kunne operere i det fulde spektrum, det vil sige, at de skal kunne bruges til hvad som helst.

Det fortæller Karsten Maarup, chef for Center for Luftoperationer ved Forsvarsakademiet.

Ifølge Karsten Maarup er det oplagt, at de nye kampfly kan komme på missioner i Mellemøsten og Nordafrika.

- Det er områder, hvor vi næsten sikkert kan sige, at der er sikkerhedspolitiske udfordringer frem i tiden. Det vil være steder, hvor vi vil kunne se kampflyene operere ligesom i dag.

Skal forsvare luftrummet

De nye kampfly skal også kunne forsvare luftrummet. Potentielt er der for eksempel en risiko for, at kampflyene skal være med til at forsvare sig i en Nato-front mod Rusland. Karsten Maarup understreger, at det er svært at forudsige:

- Jeg tror ikke, at der kommer til at opstå et scenario mellem Rusland og Nato. Jeg tror mere på, at der kan opstå en situation, hvor man vil afskrække dem. Rusland skal ikke teste Nato, for så vil Nato reagere prompte og vise, at man er klar, siger Karsten Maarup.

Derudover kan det også være muligt, at de nye kampfly vil kunne bruges ved missioner ved Arktis. Både, hvis der skulle ske et uheld ved Arktis, eller hvis man beslutter at overvåge andre landes og virksomheders aktiviteter omkring Arktis.

- De vil kunne overvåge, hvad der sker på både på landjorden, på vandet og i luften omkring Arktis. Det kan vores nuværende kampfly ingenlunde. Og der vil F35-flyene kunne overvåge mere effektivt end i dag, siger Karsten Maarup.

F35 skal kunne være i væbnet kamp

Kampflyene skal også kunne klare sig i væbnet kamp i luften. Et eksempel på sådan en mission var Nato-operationen i 1999, hvor Nato bombede Serbien for at få dem til at trække sig ud af Kosovo:

- Det var et eksempel på en luftkamp og en mission, som F35 skal kunne operere i. F35 er et formidabelt fly til luftkamp, og det kan være, at det i fremtiden vil blive udsendt til at kæmpe mod andre fly i luften, siger Karsten Maarup.

Kampflyene skal også kunne angribe andre lande. Hvis et Nato-land bliver angrebet, kan F35-kampfly blive sendt i angreb for at forsvare et andet Nato-land.

Det er dog generelt svært at forudsige præcis, hvad kampflyene skal bruges til - det er i sidste ende op til politikerne, siger Karsten Maarup:

- Hvilke missioner, som kampflyene skal ud på, afhænger af den politiske forsvarsramme, og den er der ingen, der tør spå om. Alt peger dog på, at den forsvarspolitiske ramme bliver offensiv i de kommende år. Historisk har det været umuligt at forudsige, hvad kampflyene skal bruges til om fem eller ti år.

Den samlede pris for indkøb af fly ventes at lande på omkring 20 milliarder kroner og skal finansieres indenfor rammerne af det nuværende forsvarsbudget, der er vedtaget i forligskredsen