Løkke om F35: De skal modvirke at krige og konflikter rammer os

Det er ikke udtryk for hverken oprustning eller nedrustning, når regeringen vil købe 27 nye F35-kampfly, siger statsministeren.

Regeringen har indstillet det amerikanske kampfly F35 til at erstatte de nuværende F16-fly. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Når regeringen vil købe 27 nye kampfly af mærket F35, er det ikke et udtryk for hverken oprustning eller nedrustning.

Det slår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fast på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet.

- Det er en helt neutral forlængelse af den danske kampflykapacitet, og med de nye fly kan vi udføre samme opgaver som hidtil. Vi kan overvåge vores luftrum og afvise krænkelser herhjemme. Og vi kan modvirke, at krige og konflikter ude i verden spreder sig og rammer os, siger han.

- I disse år ser vi et nyt sikkerhedspolitisk verdenskort. Der tegner sig store ændringer i verden, der er tæt på Europa og dermed tæt på Danmark. Rusland mod øst, Mellemøsten og Nordafrika mod syd. Man kan sige, at verden er rykket tættere på med en stribe dybt komplicerede konflikter, siger statsministeren.

Beslutningen om F35 er truffet på baggrund af en rapport fra Nyt Kampfly Program-kontoret under Forsvarsministeriet, som har evalueret de tre kandidatfly, der har været med i opløbet - og i lang tid har favoritten heddet F35 Joint Strike Fighter.

Lockheed Martins fly er blevet foretrukket fremfor F18 Super Hornet fra Boeing og den fælleseuropæiske Eurofighter Typhoon fra Airbus. Den anslåede stykpris for F35-modellen er cirka 700 millioner kroner.

Den samlede pris ventes at lande på omkring 20 milliarder kroner og skal finansieres indenfor rammerne af det nuværende forsvarsbudget, der er vedtaget i forligskredsen.

Forhandlinger venter

Nu skal en politisk forhandling finde sted, og først derefter står det endeligt klart, hvilken type kampfly og hvor mange, Danmark skal have.

Partierne i forsvarsforligskredsen står på forhånd ganske langt fra hinanden, specielt når det drejer sig om antallet af nye kampfly.

De Konservative mener ikke, at 27 kampfly er nok, men vil have mindst 30 og drømmer om 40.

- Vi vil have mindst 30 operative fly, før vi bakker op. Hvor mange, det betyder, vi skal bestille ved jeg ikke. Men jeg ved, at vi i dag har 44 fly (F16, red.), og der er 30, der kan flyve, siger Rasmus Jarlov (K).

Dansk Folkeparti har ikke tidligere villet sætte tal på, men forsvarsordfører Marie Krarup (DF) har understreget, at partiet vil have en kampflykapacitet, der svarer til den, vi har i dag - også gerne større.

Liberal Alliance vil ikke melde noget tal ud, lige som De Radikale, men forsvarsordfører Martin Lidegaard (R) sagde i går til Ritzau, at han "er glad for, at vi er landet under 30. Og jeg håber, at vi kan komme længere ned".

Socialdemokraterne vil heller ikke melde klart ud i forhold til antal, men sagde i 2009, at man skulle ned på cirka 24 kampfly. SF vil have mellem 18 og 24 nye kampfly.

Flere af partierne er også bekymrede for F35's børnesygdomme. En rapport belyser blandt andet, at flyet har store tekniske vanskeligheder og ikke er egnet til kamp.

Fakta om F35 Lightning II:

  • Længde: 15,7 meter

  • Tophastighed: Mach 1,6 = 1960 km/t

  • Tophøjde: 15.240 m

  • Max vægt: 31,8 ton

  • Vingespænd: 10,7 meter

  • Producent: Lockheed Martin i USA