Forsvarsminister: Selvfølgelig er der risici forbundet ved køb af F35

F35-kampflyet har fået kritik for ikke at være færdigudviklet, men forsvarsministeren maner til besindighed.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Peter Christensen præsenterer regeringens udspil til anskaffelse af nye kampfly. (Foto: © JENS ASTRUP, Scanpix)

Regeringen føler sig ganske tryg ved at have valgt 27 nye kampfly af mærket F35 Joint Strike Fighter, selvom der har været kritik af, at flyet ikke er færdigudviklet - og endnu ikke har været i kamp.

Det understregede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde i Statsministeriet, og ifølge forsvarsminister Peter Christensen (V) skal man have for øje, at der er flere år til, at de første F35-kampfly bliver leveret.

- Det første fly, vi køber, skal være i Danmark i 2021, og man regner med at være færdig med at udvikle på flyet i 2018. Det giver os en større sikkerhed end dem, der købte flyet som de allerførste. Jeg har også understreget, at der selvfølgelig er risici forbundet med at købe et femtegenerationsfly, fordi det er et udviklingsprojekt.

- Men det er et meget transparent udviklingsprojekt, der gør, at Kongressen i USA også hele tiden får rapporter om, hvor langt vi er nået, hvor de nuværende problemer er, og hvad de har tænkt sig at gøre ved dem. Så i fremtiden vil vi også høre om ting, som man ikke har færdigudviklet, og som giver problemer.

Christensen: Giver mere tryghed

Men du siger, at flyet ikke er færdigudviklet før i 2018. Så der er vel ingen garantier for, hvad det er, vi bruger 20 milliarder på?

- Vi bruger ikke 20 milliarder kroner før 2018. Vi betaler flyene i takt med, at vi får dem leveret. Det første skal leveres i 2021, og man regner med at have det færdigudviklet i 2018. Det giver os noget mere tryghed for, hvor langt man er nået, og om man er helt færdig med flyet.

F35 har i øjeblikket store tekniske vanskelig­heder og er ikke egnet til kamp. (Foto: © Roslan Rahman, Scanpix)

- Det giver os også mere tryghed i forhold til priserne for det enkelte fly, fordi på det tidspunkt er der blevet produceret flere, og man kan se, om det følger den kurve for prisen, som man forventer, siger Peter Christensen.

I skal finde de 20 milliarder indenfor Forsvarets egne budgetter. Du henviser til, at der kan findes penge på rejseaktiviteter og konsulenter. Men I har vel ikke rejst og brugt konsulenter for 20 milliarder kroner. Hvor skal pengene komme fra?

- Nej, og det er helt rigtigt. Det var, fordi der blev spurgt til effektiviseringer indenfor Forsvarsministeriets område, og det er altså 100 millioner kroner i 2018, vi skal finde der. Så det siger selv, at hvor kommer så de mange penge fra.

Penge fra materialramme

- De kommer fra Forsvarets materielramme. Det er en ramme, vi har lagt til grund, og som vil være uændret de næste 10 år. I det er der så rum til, at man kan tage de fleste af milliarderne til at bruge på de nye fly. Så det er sådan set en normal måde at få materiel og nye store anskaffelser til Forsvaret. Det så vi også, da vi fik nye fregatter, siger forsvarsministeren.

Partierne bag forsvarsforliget mødes klokken 16 i Forsvarsministeriet til de indledende drøftelser om købet af de nye kampfly.

Den samlede pris for købet ventes at lande på omkring 20 milliarder kroner og skal finansieres indenfor rammerne af det nuværende forsvarsbudget, der er vedtaget i forligskredsen.

De samlede omkostninger til F35-kampflyene i hele deres levetid bliver på 56,4 milliarder kroner.

Fakta om F35 Lightning II:

  • Længde: 15,7 meter

  • Tophastighed: Mach 1,6 = 1960 km/t

  • Tophøjde: 15.240 m

  • Max vægt: 31,8 ton

  • Vingespænd: 10,7 meter

  • Producent: Lockheed Martin i USA