Det har længe været kendt, at det danske grundvand indeholder PFAS, men der har til gengæld ikke været vished om, hvorvidt stoffet stammer fra landbrugets sprøjtemidler.
Men med en ny dansk rapport er vi kommet et skridt nærmere. Den viser nemlig, at syv af landbrugets sprøjtemidler omdannes til stoffet trifluoreddikesyre (TFA), som hører inde under PFAS, når pesticiderne rammer jorden.
De syv pesticider har det til fælles, at de enten bruges i landbruget i dag eller tidligere har været brugt.
Det er endnu ikke dokumenteret, at TFA er giftigt, men det er til gengæld et af de såkaldte evighedsstoffer. Derfor vil det tage mange år og være svært at fjerne, hvis det i fremtiden viser sig, at det skulle være sundhedsskadeligt.
- Med de nye resultater er vi ikke i tvivl om, at der også er et bidrag fra landbruget, siger Christian Nyrop Albers, seniorforsker ved Afdeling for Geokemi på GEUS, i P1 Morgen.
Flere kilder bringer TFA til markerne
TFA kommer som sagt flere steder fra. Spraydåser og airconditions skaber også stoffet. Når fluorgasserne fra de produkter ryger ud i atmosfæren og rammer solens stråler, bliver det til TFA.
Stoffet bliver så opsamlet i regnvand, som så havner på jorden, når det regner.
GEUS er nået frem til de nye resultater ved at tage jord fra økologisk drevede marker, så jorden ikke indeholder pesticider. Derefter har man tilsat pesticiderne i jorden og set, om der dannes TFA.
Hvor meget TFA, der stammer fra sprøjtegift og fra regnvandet, er dog ikke sikkert. Derfor kan han heller ikke sætte nøjagtige procenter på, hvad der stammer fra landbruget.
- På landsplan tør jeg ikke sige det præcist. Men under de marker, hvor de her pesticider, der giver meget TFA, bliver anvendt, kan jeg ikke forestille mig andet, end at der er et betydeligt bidrag fra pesticiderne, siger Christian Nyrop Albers.
Miljøstyrelsen: Afgørende hvor meget TFA, der udvaskes
DR har forsøgt at få en kommentar fra miljøminister Magnus Heunicke (S), men han har bedt Miljøstyrelsen vurdere den nye rapport, og derfor henviser han til styrelsen.
Betinna Ørsnes Larsen, der er kontorchef i Miljøstyrelsen fortæller, at de har sat flere på sagen for at vurdere, om der skal handles ud fra de nye oplysninger. Allerede i begyndelsen af det nye år forventer hun, at man vil være nået frem til en konklusion.
- Pesticider, som er godkendt til anvendelse i Danmark, må ikke udgøre en risiko for vores grundvand. Rapporten leverer ny viden, og derfor ser vi nærmere på rapporten, siger hun.
Hun fortæller, at det afgørende er, om det TFA, der udvaskes, overskrider den grænseværdi, som der gælder for grundvandet.
- Hvis der er et solidt grundlag for at regulere, så gør vi det. Men der er nogle skridt, der skal tages, før vi eventuelt lander der, siger Betinna Ørsnes Larsen.
SF: Lovgiv med det samme
I SF ser man dog ikke nogen grund til at vente – også selvom det endnu ikke er dokumenteret, at TFA er sundhedsskadeligt. Det fortæller Carl Valentin, der er landbrugsordfører for partiet.
- Det er alvorligt, for hvis vi finder ud af, at det har nogle store sundhedskonsekvenser, så er det meget svært at gøre noget ved. Stofferne tilhører jo en gruppe af stoffer, som blandt andet er under mistanke om at kunne skade vores fertilitet, siger Carl Valentin.
Han afviser heller ikke, at der skal laves lovindgreb mod airconditionanlæg og sprayflasker, men påpeger at forureningen med det sker mere globalt, fordi TFA udvikles oppe i atmosfæren. Derimod sker udviklingen af TFA via pesticider på markerne og kan derfor også mindskes lokalt.
Men SF's forslag om at følge et forsigtighedsprincip kan dog blive svært at komme igennem med, lyder det fra Betinna Ørsnes Larsen.
- Vi har pligt som myndighed til at foretage konkrete vurderinger. Hvis vi vurderer, at der er en risiko for, at grænseværdien overskrides, så er vi også forpligtede til at partshøre de virksomheder, der sælger produkterne, så de har mulighed for at modbevise det, siger hun.
PFAS anvendes overordnet for at øge holdbarheden i produkter. Det samme gør sig gældende for pesticider, som dermed virker længere, når det sprøjtes ud på jorden.