En ny type behandling kan være nøglen til at give børn med ADHD og deres familier en bedre og mere rolig start på livet.
I hvert fald viser et nyt forskningsprojekt af Børne- og Ungdomspsykiatrien i Riiskov overvældende og helt klare forbedringer ved en type behandling, hvor forældre til ADHD-børn får individuel træning af en familiebehandler.
Forsøgsfamilierne oplevede hurtigt mærkbare ændringer, fortæller psykologen bag projektet, Anne-Mette Lange.
- Den nye behandling er bedre, end den vi traditionelt har tilbudt i børnepsykiatrien. Forældrene oplevede, at de fik bedre kompetencer som forældre, at børnene fik færre ADHD-symptomer, og at der blev mindre stress i familien, siger hun.
Og selvom resultaterne af individuel forældretræning ikke er overraskende, er de stadig meget værdifulde.
- Vi er nødt til at bevise de her ting, og det har vi gjort med det her forsøg. Derfor kan vi bruge det til at indføre en behandling, der virker, siger Anne-Mette Lange.
Vendte op og ned for 10-årige Signe Marie
164 børn med ADHD og deres familier deltog i projektet, hvor halvdelen fik den nye behandling, mens den anden halvdel fik den traditionelle behandling.
En af de familier er 10-årige Signe Marie Trier Winthers familie. Hun lider af ADHD, og tidligere havde hun problemer med alt fra at spise morgenmad og børste tænder til at sidde ved siden af andre.
Hun kunne bliver særdeles ophidset og vred over de mindste ting, fortæller hendes mor, Camilla Trier Wolbro.
- Det værste var, at man var helt uforstående over for at have et barn, der gik fra 0 til 100 i humør på et øjeblik, og at vi simpelthen ikke kunne forstå hende, siger hun.
Den oprindelige behandling, de modtog, var gruppetræning med andre forældre, som de havde svært ved at relatere til. Og de meget overordnede ting, de fik at vide, forvirrede og gjorde nærmest mere skade end gavn.
Men det nye projekt med individuel og målrettet træning i otte uger vendte op og ned på deres liv og gav forældrene nogle klare og effektive redskaber som for eksempel at rose Signe Marie.
Og det virkede over al forventning.
- Det har ændret vores hverdag fuldstændigt. Det er der ingen tvivl om, siger Camilla Trier Wolbro.
Også Signe Marie selv kan mærke forbedringerne.
- Jeg har lært at være mere rolig, når jeg bliver sur, og ikke blive et stort monster, siger hun.
Opbakning fra Danske Regioner
Også fra politisk hold vækker projektet begejstring. Sophie Hæstorp Andersen (S), der er formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Danske Regioner, mener, at de opløftende resultater kræver politikernes opmærksomhed.
- Nu har vi et studie, der viser, at vi via strukturer og ved at besøge hjemmet kan give de her børn en meget bedre start på livet, og det bliver vi nødt til at lytte til, for de her børn fortjener en lige så god start som alle andre børn, siger hun.
Den nye type behandling kan komme til at koste flere penge, men det behøver ikke at være afgørende, mener Sophie Hæstorp Andersen.
- Resultaterne taler for sig selv. Derfor bliver vi nødt til at drøfte, hvordan vi får de her metoder længere ud, siger hun.